Pride-parad i Warszawa

ANNONS
|

Under parollen "Vi kräver en partnerskapslag" demonstrerar tusentals HBT-personer i Polens huvudstad Warszawa. Målet är att sätta press på Polens regering att ge möjlighet för par av samma kön att ingå partnerskap med juridisk status.

Samtidigt säger många av demonstranterna att de inte tror att någon legalisering av partnerskap är nära förestående, eftersom homosexualitet fortfarande är tabu i Polen och få lever öppet med personer av samma kön, rapporterar AFP

Arrangörerna väntar sig minst 20 000 deltagare från hela Europa i dagens Pride-parad, en manifestation för bi- och homosexuellas rättigheter, i den polska staden Warszawa.

Det är den första gången som marschen "Euro-Pride" hålls i ett Östeuropeiskt land.

ANNONS

Demonstrationen möter häftigt motstånd från bland annat den katolska kyrkan och vanligt folk. Flera motdemonstrationer är också planerade. Stadens myndigheter har tagit emot en lista med över 50 000 namn insamlade från homo-fientliga grupper som kräver att paraden ställs in, skriver BBC.

Enligt en opinionsmätning tycker två tredjedelar av de tillfrågade polackerna att homosexuella bör vara diskreta med sin läggning.

Men Warszawa räknas ändå som en av Polens mest toleranta städer.

Polens tidigare konservative president Lech Kaczynski, som omkom i en flygkrasch i april, förbjöd en homoparad för fem år sedan när han var borgmästare i Warszawa.

.

ANNONS