Taha Shafik bor i irakiska Kurdistan. Han hoppas på att regionen blir självständig. Foto: Privat
Taha Shafik bor i irakiska Kurdistan. Han hoppas på att regionen blir självständig. Foto: Privat

Pressad vardag i Kurdistan efter turkiskt hot

Turkiets hot om att stänga gränsen och strypa oljeexporten från Kurdistan i norra Irak efter omröstningen om självständighet väcker oro.

ANNONS
|

Det har varit feststämning i staden Zakho sedan i måndags, då jasidan fick överväldigande majoritet i folkomröstningen om självständighet i den irakiska regionen Kurdistan. Omkring 350000 invånare lever i Zakho, några kilometer från den livligt trafikerade gränsen mot Turkiet.

- Hela folket känner glädje och vi har hopp om att vi ska få ett eget land, att vi ska bli fria. Man känner sig fri, säger Taha Shafik som fyller 19 år om några veckor på telefon från irakiska Kurdistan till TT.

ANNONS

Men folkomröstningen har retat upp regeringen i Bagdad, och grannländerna Iran och Turkiet mobiliserar militärt längs gränsen mot Kurdistan.

Livlig handel

Turkiet har hotat att stänga gränsen helt, trots att stärkta handelsband med den självstyrande kurdiska regionen fått Irak att bli landets näst största exportmarknad efter Tyskland, skriver nyhetsbyrån AFP. Ankara hade före omröstningen goda förbindelser med regeringen i Arbil.

- De jobbar här hos oss, vi jobbar hos dem. Det skulle slå ekonomiskt mot hälften av invånarna här, säger Taha Shafik, som bott en period i Sverige.

Han berättar att en stor del av de varor som säljs i Zakho, som mat och dryck, kommer från Turkiet. Att gränsen hålls öppen och att handeln fortsätter är viktigt för den irakiska delen av Kurdistan – men också för Turkiet.

- Till och med kläderna i Kurdistan kommer från Turkiet.

ANNONS

TT: Hur känner kurderna kring att Turkiet ställt sig på Bagdads sida?

- Det känns som att man inte har någon vän med sig. Man känner sig ensam. Vi har ingen bakom oss, ingen som kan hjälpa oss. Vi står för oss själva.

"Ge oss vårt land"

I öster har Teheran stoppat all import och export av bränsle till den kurdiska regionen i Irak. Bagdad planerar att skicka arméförband till Iran för att hålla gemensamma militärövningar vid gränsen.

Taha Shafik säger att det hela tiden kommer olika bud via medier om möjliga konsekvenser på grund av folkomröstningen och att det väckt oro hos många.

- Men sedan säger man: Okej låt dem göra vad de vill. Låt dem bara ge oss vårt eget land.

Han tillägger att han trots allt tror att framtiden kommer att ljusna.

- Jag hoppas att det kommer att bli ett bättre land, att alla kan komma överens. Jag tror att det blir bra, att det här har ordnat sig om en eller två månader.

ANNONS
TT

ANNONS