Presidentval kan dröja i Kongo-Kinshasa

Det kommer troligen inte att hållas presidentvalet i Kongo-Kinshasa i år, meddelar landets valkommission. Landets opposition kallar uttalandet för en krigsförklaring.

ANNONS
|

Den sittande presidenten Joseph Kabila vägrade avgå när hans andra mandatperiod löpte ut i slutet av förra året. Efter oroligheter med många dödsoffer slöts ett avtal om att presidentval ska hållas i slutet av 2017. Nu verkar det som att avtalet kommer att brytas.

"De parametrar som vi har att förhålla oss till ger oss, mer eller mindre, anledning att tro att det förmodligen inte kommer att vara möjligt att hålla val i december", säger Corneille Nangaa, ordförande för landets valkommission i en intervju i franska TV5-Monde.

Oppositionen fördömer Nangaas uttalande och säger att det är en "krigsförklaring".

ANNONS

Oppositionsledare Felix Tshisekedi skriver på Twitter att kommissionens president "har förklarat krig mot det kongolesiska folket" och lovade ett fullständigt svar från landets opposition på måndag.

Enligt avtalet som Kabilas representanter och oppositionsledare slöt i december i fjol får Kabila, som suttit vid makten sedan 2001, inte försöka ändra konstitutionen för att sitta kvar en tredje mandatperiod.

Kabila har sagt att det bara kan hållas val när valkommissionen har slutfört arbetet med att registrera miljontals väljare. I en intervju förra månaden med den tyska tidningen Der Spiegel sa han att han "inte hade lovat någonting" i decemberavtalet.

TT-Reuters

Fakta: Joseph Kabila

Den nu 45-årige Joseph Kabila har suttit vid makten sedan 2001 då han tog över efter sin mördade far, Laurent Kabila.

2006 valdes Joseph Kabila i de första fria valen sedan landet blev självständigt på 1960-talet.

2011 valdes han om, men kritiserades för flagrant valfusk.

Ursprungligen skulle val ha hållits i november i fjol, men i maj hade då författningsdomstolen beslutat att Kabila skulle kunna sitta kvar även efter mandatperiodens slut. I oktober hade regeringen meddelat att valet skjuts upp till 2018.

Den 20 december löpte hans mandatperiod ut, men han höll sig fast vid posten.

Ett avtal, frammedlat av den katolska kyrkan, blev efter blodiga oroligheter klart på nyårsafton. En del av avtalet var att presidentval ska hållas i slutet av 2017.

ANNONS