President Macron kan förändra EU

Med Emmanuel Macron som fransk president kan EU-samarbetet komma att utvecklas rejält – inte minst mellan euroländerna. Frågan är hur långt Tyskland är villigt att gå.

ANNONS
|

"Alla vi som tror på Europasamarbetet gläds. Med Macron som president kan det europeiska projektet nu få en verklig nystart med ett visionärt franskt ledarskap som, tillsammans med Tyskland och de andra medlemsländerna, kan genomdriva de reformer som EU så väl behöver", skrev svenska EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) snabbt efter det franska presidentvalet i söndags.

Även EU-ledare som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk välkomnade tidigt Macrons seger, liksom de liberala regeringscheferna i Belgien och Luxemburg.

Euro-budget

Macron har talat mycket och positivt om EU under sin kampanj, men också betonat att saker måste förändras, inte minst inom eurozonen.

ANNONS

- Och det tror jag är viktigt även för oss som är utanför eurosamarbetet. Det är klart att det är ett problem även för oss om den valutaunionen inte fungerar som den ska – och det har den inte gjort, konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

Macron vill bland annat ha en gemensam euro-budget, förtur till europeiska företag inom offentlig upphandling och klausuler om skattesamarbete i internationella handelsavtal.

Hjälp från Merkel?

Fredrick Federley hoppas samtidigt på en tung roll för sin franska EU-parlamentskollega Sylvie Goulard – som till och med nämns som tänkbar ny premiärminister.

- Hon är en av de vassaste juristerna som finns inom EU-apparaten. Hon är tydligt klar liberal, också ekonomiskt och en europé som pratar fyra eller fem språk flytande och byter mellan dem utan konstigheter, säger Federley.

Mycket hänger nu på vilket stöd Macron kan få i det franska parlamentet som väljs i juni. Därtill måste han övertyga främst Tyskland om att acceptera hans euro-planer.

ANNONS

Förbundskansler Angela Merkel säger i alla fall inte rakt ut nej.

- Vi anstränger oss för att koordinera oss och ta gemensamma steg – när vi kan, sade Merkel till journalister i Berlin på måndagen, enligt AFP.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Liberala ledare i EU

Även om Emmanuel Macron ännu inte har avslöjat vilken europeisk partigrupp han kommer att söka sig till väntas det allmänt bli liberala Alde. Sedan tidigare styr Alde-ledare i bland annat Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark och Finland.

Totalt sett är Alde, kristdemokratiskt konservativa EPP och socialdemokratiska S&D så gott som jämnstarka när det gäller antalet stats- och regeringschefer i EU. På nästa EU-toppmöte kommer Alde att ha nio ledare närvarande, mot åtta var för EPP och S&D. Därutöver finns två ledare från EU-skeptiskt konservativa ECR och en från vänstergruppen GUE-NGL.

I EU-parlamentet är samtidigt Alde betydligt mindre än såväl EPP och S&D med endast 68 av de 750 ledamöterna. I EU-kommissionen är fem av 28 medlemmar från Alde, däribland svenska Cecilia Malmström.

Fakta: Eurosamarbetet

Av EU:s 28 medlemsländer använder 19 den gemensamma valutan euro: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Euroländernas finansministrar möts regelbundet en gång i månaden i ett separat möte dagen innan samtliga EU-finansministrar håller möte. Mötesordföranden väljs på 2,5 år i taget och är för närvarande Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem.

Bland de reformförslag som länge diskuterats finns att åtminstone delvis införa en gemensam eurobudget, tillsätta en eurofinansminister på heltid samt låta euroländernas EU-parlamentsledamöter utgöra ett eget europarlament, med beslutsrätt över gemensamma frågor.

ANNONS