Potatis lindrar matkrisen

ANNONS
|

I Bangladesh har militären gått ut med generalorder att den dagliga menyn hädanefter ska innefatta 125 gram potatis - och det oavsett soldatens rang.

Det följer på en allmän uppmaning från regeringen till landets 154 miljoner invånare att äta mer potatis. För medan riset blir dyrare för varje vecka har priset på potatis gått ned. I år beräknas fördelaktigt väder ge 35 procent större skörd än normalt.

Men den enes bröd, den andres död. Från angränsande Västbengalen i Indien rapporteras om självmord bland potatisodlare, då rekordskörden gett så stora prisfall att intäkterna inte täcker kostnaderna.

Att potatis inte hör till den mat som blivit dyrare kan ses även i Sverige. Medan priset på pasta senaste tolv månaderna gått upp 22 procent har potatisen sjunkit 1 procent.

ANNONS

FN har utsett 2008 till Internationella potatisåret i en satsning på världens tredje största gröda - efter ris och vete.

Potentialen är betydande. Potatis ses främst som europeisk och nordamerikansk basmat, men det är på väg att ändras. I början på 1990-talet var Ryssland världens störste producent; i dag är Kinas skörd dubbelt så stor som den ryska och 10 procent större än alla 27 EU-länders.

Och mer blir det. Kinesiska jordbruksexperter har föreslagit att potatis, som ger mer kalorier och protein per odlad areal, blir huvudgröda på 60 procent av jordbruksmarken.

Indien, redan världens tredje största odlare, planerar att dubbla skörden.

Att potatis fått dåligt rykte när det gäller att hålla vikten avfärdas av FN, som dock medger att vissa tillbehör kan ge för mycket fett och kalorier.

En fördel är att odling av potatis inte kräver så mycket vatten. Ett annat plus för Asien, Afrika och Latinamerika är enligt FN att potatis inte lämpar sig för handel. Bara 3-5 procent av världens totala skörd går på export. Det gör att odlare inte riskerar slås ut av import. Priset bestäms också utifrån lokala förutsättningar och är inte lika svajigt som på spannmålens världsmarknad.

Det är inte första gången potatis blir en räddare i nöden. När spanjorerna tagit hem knölen från Sydamerika misstroddes den länge som mänsklig föda, men sedan Fredrik den Store på svältens 1770-tal beordrat sina undersåtar att odla potatis slog den igenom och bidrog till snabb folkökning i Europa.

ANNONS

I dagens Bangladesh är det arméchefen Moin Ahmed som likt den preussiske krigarkungen anför en kampanj för kartoffeln.

Fakta: Största potatisodlarna 2007
miljoner ton

Källa: FN
ANNONS