Ukrainas president Petro Porosjenko.
Ukrainas president Petro Porosjenko.

"Man vill inte ha ett fullt utvecklat krig"

Ukrainas president Petro Porosjenko har undertecknat en lag om undantagstillstånd i landet efter oroligheterna i Kertjsundet mellan Krimhalvön och Ryssland.

ANNONS
|

Rysslands agerande i sundet har fördömts av regeringar i väst, och fått Ukrainas parlament att rösta igenom ett undantagstillstånd i 10 av landets 27 regioner. Med presidentens namnteckning kan lagen nu träda i kraft.

Som svar meddelar det ryska försvarsdepartementet att man kommer att placera ut nya luftvärnsrobotar på Krimhalvön, som Ryssland annekterade 2014.

Carolina Vendil Pallin, expert på rysk säkerhets- och utrikespolitik på Totalförsvarets forskningsinstitut, tror att båda länderna vill markera – men undvika krig.

Testar gränserna

- Det finns alltid risken att det ska trappas upp, men det finns återhållande krafter. Man vill inte ha ett fullt utvecklat krig. Det här är ett sätt att testa varandra, testa hur man kan flytta fram gränserna, säger hon.

ANNONS

- Jag har svårt att se vad Ukraina eller Ryssland skulle ha att vinna på att återgå i öppen konflikt med krigföring.

Enligt ett bilateralt avtal från 2003 har såväl kommersiella som militära fartyg rätt att passera genom sundet utan att begära tillstånd. Upptrappningen runt Azovska sjön började i söndags när Ryssland beslagtog tre ukrainska örlogsfartyg och deras besättningar i sundet i Svarta havet. Enligt Moskva hade fartygen kränkt ryskt territorialvatten.

- Man vill markera att man sitter på sundet, säger Carolina Vendil Pallin om Rysslands agerande.

- För Ukraina är det viktigt att fortsatt ha access till Azovska sjön därför att viktiga städer som Mariupol behöver ha förbindelser med omvärlden. Ekonomiskt är det viktigt för Ukraina men också politiskt.

ANNONS

"Gjorde sin plikt"

USA:s president Donald Trump, som ofta slagit an en försonlig ton gentemot Moskva, sällar sig till kritikerna. Han hotar att nobba sin ryske kollega Vladimir Putin vid G20-mötet i Buenos Aires senare i veckan.

- Jag tycker inte om den här aggressionen. Jag vill inte alls veta av den här aggressionen. Absolut inte, säger Trump enligt Washington Post.

- Jag får en fullständig rapport i kväll. Den kommer att vara väldigt avgörande. Kanske hoppar jag över mötet. Kanske hoppar jag till och med över mötet. Vi får se.

Rysslands president Vladimir Putin säger att de ryska vakterna gjorde sin militära plikt att försvara Rysslands gränser när de rammade de tre ukrainska fartygen.

- Militära fartyg kränker ryska territorialvatten och svarar inte. Vad förväntades de göra? sade Putin när han besökte ett investeringsforum i Moskva.

ANNONS
TT

Fakta: Annekteringen av Krimhalvön

Krimhalvön ligger i Svarta havet, kopplad till det ukrainska fastlandet endast via det smala Perekopnäset. Krim är till ytan något mindre än Småland och har cirka 2,3 miljoner invånare, de flesta av dem etniska ryssar.

2014 ledde omfattande protester i Kiev till att den Moskvatrogne ukrainske presidenten Viktor Janukovytj avgick. Senare valdes den Europavänlige Petro Porosjenko till ny president.

Maktskiftet skärpte motsättningarna mellan den ukrainsk- och rysktalande befolkningen, vilket blev startskottet för det utdragna inbördeskriget i östra Ukraina. På Krimhalvön byttes den ukrainskvänliga regeringen i en liknande revolt ut mot en ryskorienterad administration som begärde stöd från Ryssland.

I slutet av februari 2014 intog prorysk milis flera byggnader i Krims huvudort Simferopol.

Den 16 mars samma år hölls en folkomröstning, som stora delar av omvärlden klassat som illegal, om självständighet från Ukraina och om anslutning till Ryssland. Det officiella resultatet sades visa att 97 procent av befolkningen var för att bryta sig loss från Ukraina. Den 18 mars beslutade Ryssland att införliva Krim i Ryska federationen.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS