Centralamerikanska migranter köar till en vårdinrättning i Tapachula, Mexiko.
Centralamerikanska migranter köar till en vårdinrättning i Tapachula, Mexiko.

Trump hotar centralamerikanskt bistånd

Tusentals migranter från Centralamerika fortsätter sin långa vandring mot USA. Samtidigt hotar Donald Trump med att dra in bistånd till de länder som inte stoppat migrantkaravanen.

ANNONS
|

Medan uppemot 3000 människor till fots vandrar norrut genom Mexiko hotade USA:s president Donald Trump de länder som inte stoppat dem. Presidenten twittrade att landet kommer börja kapa biståndet till tre länder – Guatemala, Honduras och El Salvador – som han anser ska straffas.

"Vi kommer nu att börja kapa, eller kraftigt minska, det massiva biståndet", twittrade Trump, som under sin presidentperiod redan har minskat biståndet till länderna med nära 40 procent, från 297 miljoner dollar (motsvarande 2,85 miljarder svenska kronor) 2016 till 180 miljoner i år.

Trump skrev även att han informerat gränspolis och militären att det är en nationell nödsituation i USA.

ANNONS

"Tyvärr ser det ut som att Mexikos polis och militär inte kan stoppa karavanen som är på väg mot vår södra gräns. Kriminella och okända personer från Mellanöstern finns bland dem."

Exakt vilka åtgärder Trump har vidtagit, eller om han gjort någonting alls, är dock oklart.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo varnar för att migranterna riskerar att falla offer för människosmugglare på sin väg mot USA. Han anser också att den så kallade migrantkaravanen är politiskt motiverad.

"Vi är djupt bekymrade av våldet som provocerats fram av vissa medlemmar i gruppen, och av de uppenbart politiska motiven hos vissa av dem som organiserat karavanen", skriver Pompeo i ett uttalande.

Mexikanska myndigheter har försökt stoppa migranterna, på flykt undan våld och misär, från att ta sig över gränsen från Guatemala, men misslyckats.

TT-AFP

ANNONS