USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Politisk träta om överskottsinformation

ANNONS
|

- Vid flera tillfällen har underrättelsetjänstvärlden utan avsikt samlat information om amerikanska medborgare involverade i arbetet inför Trumps tillträde, säger republikanen Devin Nunes, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, enligt The New York Times.

Det ska handla om så kallad överskottsinformation vid övervakning av utländska företrädare.

- Det ser ut att handla om helt lagligt insamlade utrikesunderrättelser, säger Nunes enligt CNN.

ANNONS

Starkt tvivel

Demokraternas företrädare i underrättelseutskottet tvivlar starkt på dess förmåga att göra en trovärdig undersökning av eventuella kontakter mellan Trumps kampanj och Ryssland efter Nunes uttalanden.

- Det är inte så här du gör en undersökning. Du tar inte information som utskottet inte har tagit del av och presenterar den muntligt för pressen och Vita huset, innan utskottet ens har en chans att bedöma om den är viktig, sade Adam Schiff på en presskonferens.

Enligt Nunes förekommer omaskerade namn på Trump-medarbetare i det material om informationsinsamlingen han tagit del av. Han hävdar också att information om den kommunikation som fångats in har spridits brett inom underättelsetjänsten.

Nunes "bestört"

- Jag är faktiskt bestört, säger han på en presskonferens enligt CNN.

Nunes säger att också Donald Trumps privata kommunikation kan ha fångats upp av underrättelsetjänster, men att han inte är säker på detta, skriver flera amerikanska medier.

ANNONS

Donald Trump sade på onsdagen att Nunes uttalande är något av en upprättelse.

Den övervakning som Nunes hänvisar till har enligt honom inte några kopplingar till Ryssland eller utredningen av ryska aktiviteter.

TT

Fakta: Trumps anklagelser om avlyssning

Det var den 4 mars som USA:s president Donald Trump bland annat twittrade: "Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!"

Några bevis för den allvarliga anklagelsen har inte presenterats. Tvärtom har uppgiften tillbakavisats av bland andra den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper. Även FBI-chefen James Comey anser att anklagelserna inte har någon grund.

Vita huset har stått fast vid att Barack Obamas regering genomförde någon form av övervakning av Donald Trumps valkampanj. "Det är ingen tvekan om att något hänt. Frågan är om det är övervakning, buggning eller vadå", har presstalesman Sean Spicer sagt, enligt nyhetskanalen CNN.

ANNONS