Oppositionskandidat leder i Honduras

Oppositionskandidaten och tv-stjärnan Salvador Nasralla tar oväntat en klar ledning i Honduras presidentval. I kulisserna hägrar en spektakulär revansch för vänsterpolitikern Manuel Zelaya, som avsattes i en kupp 2009.

ANNONS
|

I väntan på resultatet utropade sig både Nasralla och den sittande konservative presidenten Juan Orlando Hernández till segrare – båda med hänvisning till olika vallokalsundersökningar. Opinionsmätningarna inför valet hade pekat på en seger för den senare.

Men med 70 procent av rösterna räknade leder Nasralla med fem procentenheter över Hernández, en ointaglig ledning, säger Marcos Ramiro Lobo vid valmyndigheten. På tredje plats ligger Luis Zelaya, kandidat för det traditionella oppositionspartiet Liberala partiet.

Comeback

Nasralla betraktar segern som klar. "Jag är den nye presidenten", skriver han på Twitter.

Står sig resultatet innebär det en sensationell framgång för den nybildade Oppositionsalliansen. Draglok i koalitionen är vänsterpartiet Libre, som bildades inför förra valetoch leds av den före detta presidenten Manuel Zelaya – avsatt och tvingad i exil i en statskupp 2009. Sedan han återvände till landet har han återuppbyggt sin politiska rörelse som i valet 2013 förde hans fru Xiomara Castro till en andraplats efter Hernández.

ANNONS

Motiven till att Zelaya störtades var bland annat farhågor om att han skulle försöka införa möjligheten att ställa upp för en andra mandatperiod. Just detta har Hernández lyckats med, vilket gett upphov till skarp kritik från oppositionen. Presidenten har också tyngts av att flera korruptionsskandaler rullats upp under hans styre.

Men han har behållit popularitet genom sin kampanj mot de våldsamma gatugängen, som lyckats få ner det dödliga våldet i ett av världens mordtätaste länder. Antalet mord har sjunkit från över 90 mord per 100000 invånare 2011 till dagens cirka 59.

Hoppas på landsbygden

Och Hernández har inte gett upp om presidentposten. Han noterar att majoriteten av de räknade rösterna kommer från de två största städerna, Tegucigalpa och San Pedro Sula, och hävdar att resultaten från resten av landet kommer att svänga siffrorna till hans fördel.

Det kan dröja ända till på torsdag innan alla röster är färdigräknade, enligt valmyndigheten. Omdömena om valet från de internationella valobservatörerna på plats är hittills försiktigt positiva.

Nio kandidater deltog i presidentvalet. En kandidat behöver inte få en majoritet av rösterna för att bli landets nästa president. Förutom president valde de röstberättigade i det fattiga och brottsdrabbade centralamerikanska landet också nya kongressledamöter, borgmästare och vissa internationella företrädare.

ANNONS
TT

Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

ANNONS