Polishelikopter tros ha skjutits ner av kriminella

Fyra poliser omkom när en polishelikopter i Rio de Janeiro kraschade på lördagskvällen, efter en dag med intensiva sammandrabbningar mellan polis och misstänkta kriminella i den ökända favelan "Guds stad", rapporterar lokala medier.

ANNONS
|

Det var inledningsvis inte klart om helikoptern hade beskjutits eller om den kraschade av någon annan anledning. I filmmaterialet hör man skott strax innan helikoptern kraschar.

– De tog ned helikoptern, de tog ned helikoptern! Den har kraschat, ropar personer i videon som publicerats på Youtube.

Kropparna har hittats och det som finns kvar av helikoptern undersöks av tekniker för att fastställa vad som har orsakat kraschen. Helikoptern deltog i polisens operationer mot droghandeln.

– Jag såg precis hur helikoptern kraschade, herregud, jag är chockad! Jag blir så rädd, skriver Milena Velosa som blev vittne till händelsen på Twitter.

Under dagen pågick konfrontationer mellan den styrande drogkartellen i området och milis. Dessa två parter ligger i strid med varandra om vem som ska ha kontrollen över området och den lukrativa droghandeln. Den stora motorväg som går genom området och knyter ihop västra och norra Rio de Janeiro hade stängts av helt och hållet för trafik vid två tillfällen under dageninnan helikopterkraschen, rapporterar den brasilianska tidningen O Globo.

ANNONS

Efter att helikoptern kraschade uppmanades allmänheten att inte gå ut på gatorna. Anledningen var att det pågick skottlossningar i två grannkåkstäder till Cidade de Deus.

Tusentals mord rapporteras

Brott och våld har ökat i Rio bara månader efter att staden stod som värd för OS. En ekonomisk tillbakagång, stigande arbetslöshet och överansträngd offentlig ekonomi har gjort att kriminella grupper får ökat fäste i områden som kåkstaden "Guds stad".

De senaste åren harpolisen haft framgång i att flytta droghandlare och andra gäng från många kåkstäder, men nu ökar brottsligheten igen. Enligt officiell statistik hade mordfrekvensen i september ökat med nästan 18 procent i Rio, jämfört med samma period året före. Gatuvåldet gick upp med 44 procent.

Enligt BBC lyckades kriminella gängskjuta ned en polishelikopter 2009. De sköt mot den tills den exploderade och kraschade ned på en fotbollsplan.

Totalt 3 649 mord har rapporterats under 2016 fram till och med september. Det är en ökning med 18 procent jämfört med samma period förra året, enligt BBC.

ANNONS