Polisen misstänker: Imam inblandad i terrordåden

Enligt spansk media ska en imam ha packat sin väska och plötsligt försvunnit från sitt hem i tisdags. På söndagen ska biologiska rester från en tredje person hittats i terrorcells högkvarter i Alcanar. De nya fynden kan komma från imamen som också uppges vara hjärnan bakom attackerna.

ANNONS
|

Imamen ledde fram tills i juli den främsta bönelokalen i den lilla staden Ripoll som ligger längre in i landet än Barcelona. I tisdags lämnade han plötsligt sitt hem i Ripoll och enligt hans rumskompis ska han ha sagt sig vara på väg till Marocko för att hälsa på familj. Imamen tog med sig allt han ägde och lämnade enbart efter sig en koran, en säng och en massa tops.Imamens hem i Ripoll har sökts igenom av polis för att samla bevis.Dessutom har syftet varit att säkra imamens DNA.

Spanska medier uppger att imamen kan ha bidragit till att de tolv männen i terrorcellen radikaliserats. Imamen ska inte ha varit verksam på två månader. Lika lång tid ska huset som nu misstänks vara terroristernas näste också ha varit ockuperat av terrorcellen.

ANNONS

Livesändning från La Rambla under söndagsmorgonen.

Förekom i utredningar kring 11M

Enligt El Periódico har samme imam förekommit i utredningarna kring terrordåden i Madrid den 11 mars 2004, även kallat 11M i Spanien. Då ska dokumentation med imamens namn ha hittats hemma hos en av de huvudmisstänkta för dåden. Imamen misstänktes alltså inte för dådet. Attentatet utfördes i Madrids tunnelbana exakt 911 dagar efter9/11-attackernamot World Trade Center i New York och skördade191 personers liv, 2050 skadades.

Fler kan ha dött i Alcanar

Polisen har nu hittat biologiska spår efter minst tre personer i det hus som sprängdes i Alcanar före terrordåden i Barcelona och Cambrils uppger spanska medier. På lördagen hade man säkrat spår från två personer i huset men nu har polisen alltså samlat in DNA från imamen för att kunna jämföra med de nya biologiska rester som hittats i det söndersprängda huset.Två personer har identifierats i de kvarlevor som hittades, säger Kataloniens polischef Josep Lluis Trapero enligt Reuters.

I huset i Alcanar hittades 120 gasflaskor som polisen egentligen tror skulle ha använts vid ett större dåd i Barcelona. Men eftersom huset, förmodligen, sprängdes av misstag utfördes den attacken som skedde i tordags på La Rambla istället.

LÄS MER:Teorin: Föraren i skåpbilen på La Rambla rymde i kapad bil

ANNONS

Fortsatt jakt efter 22-åringen

En internationell sökinsats pågår just nu efter den 22-årige man som misstänkts vara inblandad i attenten i Katalonien. Polisen uppger på en presskonferens att det är oklart om mannen fortfarande befinner sig i Spanien. De säger också att terrorcellen ska ha kopplingar till ett annat europeiskt land. Vid sidan av 22-åringen eftersöks också två andra män som kan vara på fri fot men som också kan ha omkommit i explosionen i huset i Alcanar uppger polisen på Twitter.

Ett Barcelona i sorg

En mässa hölls under söndagsförmiddagen i den fullsatta katedralen Sagrada Familia i Barcelona. Därdeltog bland andra kung Felipe, Spaniens regieringschef Mariano Rajoy och flera från poliskåren.

15 döda och över 130 skadades

Polisen meddelar att 11 av de 14 döda i Barcelona är identifierade: fyra spanjorer, en italienare, en amerikan, två portugiser, en italienare, en belgare samt en med dubbelt australiensiskt och brittiskt medborgarskap. Under lördagen uppgav spanska medier att människor från 35 länder skadats i attacken.

Fakta: Attackerna i Spanien

  1. 14 personer dödades i attacken på La Rambla i Barcelona. Polisen bekräftade att den man som hittades knivmördad i en bil som misstänkts vara kapad utanför Barcelona också räknas som ett offer för terrorattacken.
  2. En person dödades i attacken i Cambrils.
  3. Totalt uppges minst 130 personer från 35 olika länder ha skadats i attackerna
  4. Det ska röra sig om en terrorcell på 12 personer som ligger bakom dåden: Sju är döda, fyra gripna samt en 22-årig man som nu jagas av polisen.
  5. En Imam misstänks också vara inblandad i dåden, han benämns som den som har rekryterar männen i terrorcellen.
ANNONS