Mordmisstänkte Peter Madsen vill inte tala med polisen efter de senaste fynden i utredningen. Arkivbild.
Mordmisstänkte Peter Madsen vill inte tala med polisen efter de senaste fynden i utredningen. Arkivbild.

Polisen: Madsen pratar inte med oss

Mordmisstänkte Peter Madsen vill inte prata med polisen efter de senaste makabra fynden – det som beskrivs som ytterligare genombrott i utredningen om ubåtsfallet. Siktet är inställt på att göra fler fynd och därför fortsätter dykningarna.

ANNONS
|

Fyndet av Kim Walls huvud, som inte hade frakturer på kraniet eller spår av våld, visar att häktade Peter Madsens förklaring kan omkullkastas. Madsen har sagt att en olyckshändelse ligger bakom Kim Walls död, och vid en öppen häktningsförhandling hävdade han att en 70 kilo tung lucka föll ner och träffade Wall i huvudet.

- Jag vill inte spekulera i vad som har hänt, men jag kan objektivt förhålla mig till att det inte är frakturer på kraniet eller våld mot huvudet, sade Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, under förra helgen pressträff om fynden.

Vill inte prata

Nu berättar polisen att den misstänkte uppfinnaren inte vill samarbeta.

ANNONS

- Peter Madsen önskar inte att prata med polisen i nuläget efter helgens fynd, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen, vid Köpenhamnspolisen, till Aftonbladet.

Men att Peter Madsen håller tyst bedöms inte som något större problem.

- Det är frivilligt om man vill bli förhörd eller inte. Men praktiskt taget gör det inte så mycket, vi har en detaljerad redogörelse från honom sedan tidigare, säger Jens Møller till Sydsvenskan.

Strax efter det att polisen presenterade nya försvårande omständigheter för Peter Madsen ville inte försvarsadvokaten Betina Hald Engmark kommentera den nya informationen.

"Jag är informerad om fyndet, men jag har ännu inte tagit emot material/dokument etc. Vi har ett rättssamhälle, och saken och eventuella bevis ska bedömas av en domstol när den tiden kommer, om det väcks åtal", skrev hon till TT i ett sms.

Dödsorsak oklar

Ännu är dödsorsaken inte klarlagd, men med fler kvarlevor hittade kan det bli enklare att slå fast en dödsorsak senare, konstaterar Møller. Han berättar att rättsmedicinare bland annat ska undersöka om det finns något på halsen som kan fastställa dödsorsaken.

Dykningar efter återstående kroppsdelar i Kögebukten pågick i går, och fortsätter i dag.

- Det är både utifrån utredningens perspektiv men också så att Kim Walls anhöriga kan få en hel människa när hon en gång ska begravas, sade Jens Møller i lördags.

ANNONS

TT söker Betina Hald Engmark på nytt.

Fakta: Ubåtsfallet

Den svenska journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt till sin kajplats och några timmar senare inleds sökandet. Under morgonen kommer larm om att ubåten sjunkit och Madsen räddas. Kim Wall hittas inte.

Kommande dag häktas Peter Madsen för att ha orsakat hennes död.

Drygt en vecka senare hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Torson bekräftas som Kim Wall med hjälp av dna.

Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att man hittat ytterligare kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar. Bland annat har huvudet hittats och polisen säger att den inte kunnat hitta skador som överensstämmer med Peter Madsens påstående att Kim Wall dött när hon fick en tung lucka i huvudet.

ANNONS