Skåpbilen körde in i en uteservering och dödade två människor.
Skåpbilen körde in i en uteservering och dödade två människor.

Föraren var känd av polisen sedan tidigare

Motivet bakom skåpbilsattacken i Münster gäckar fortfarande polisen. Föraren ska ha haft psykiska problem och är känd av polisen sedan tidigare, men aldrig dömd.

ANNONS
|

Den 48-årige mannen som körde i full fart mot en uteservering och dödade två människor innan han tog sitt eget liv ska ha varit självmordsbenägen, rapporterar flera medier. Süddeutsche Zeitung skriver att mannen vid två tillfällen, 2014 och 2016, sökt vård för sina psykiska besvär.

Enligt tv-bolaget ZDF hade mannen kontakt med högerextremister, men det finns inga uppgifter om att han själv skulle vara högerextremist.

- Vi utgår från att motivet och orsaken ligger hos gärningsmannen. Vi har inga indikationer på att det ligger något politiskt motiv bakom, sade Münsters polischef Hajo Kuhlisch vid en presskonferens på söndagseftermiddagen.

ANNONS

Friades fyra gånger

Åklagaren Elke Adomeit säger till Bild att mannen tidigare varit åtalad för bland annat olaga hot och skadegörelse, men friats från samtliga anklagelser.

- Vi kan inte fastställa att han varit kriminellt aktiv i någon högre utsträckning, säger hon till tidningen.

Der Spiegel har pratat med grannar som beskriver mannen som en märklig figur som ofta hamnade i konflikter med främlingar. I tyska medier finns också uppgifter om att mannen ska ha flyttat många gånger, ägt flera bilar och varit bosatt på flera olika adresser samtidigt.

- Det återstår många frågetecken innan vi har klarat upp detta fruktansvärda dåd. Det viktigaste är att vi får reda på exakt vad som utlöste vansinnet, säger Erich Rettinghaus, chef för polismyndigheten i delstaten.

Ett misstänkt föremål hittades i skåpbilen och bombexperter kallades till brottsplatsen. De hittade bara några kraftfulla fyrverkeripjäser och en pistol med lösa skott, förutom det vapen mannen använde för att skjuta sig själv med efter dådet.

ANNONS

I mannens lägenhet hittades fler fyrverkerier, liksom en pluggad automatkarbin av typen AK-47.

Offren identifierade

Två människor dödades och tiotals skadades när skåpbilen körde in på uteserveringen till den välkända restaurangen Großer Kiepenkerl i medeltidsstaden. De två dödsoffren är en kvinna på 51 år och en man på 65. Tidigare rapporterades det att de två offren var anställda på restaurangen, men den informationen tillbakavisas på restaurangens Facebooksida.

"Vi önskar meddela att ingen i vårt team skadades i attacken. Vi är i chock och sorg över de många offren. Dagen började så vackert med sol och glädje – och plötsligt blev den svart och dyster", skriver man.

Universitetssjukhuset i Münster rapporterade under söndagen att tre personer fortfarande behandlas för livshotande skador.

"Ingen flykting"

Förbundsdagsledamoten Beatrix von Storch, som företräder det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) twittrade 20 minuter efter attacken en sarkastisk känga till Merkels ord från flyktingmottagandet 2015: "Wir schaffen das!" (Vi klarar det!).

Nu kritiserar många hennes snabba slutsats att en flykting ska ha legat bakom dådet.

Delstatsministern Herbert Reul poängterar att gärningsmannen är en tysk medborgare, "och inte, som har påståtts överallt, en flykting eller något liknande".

- Det finns inga indikationer i nuläget på att det finns några islamistiska kopplingar, säger han.

ANNONS

Horst Seehofer besökte München under söndagen och kallade dådet "ett fruktansvärt fegt brott". Enligt Bild vill inrikesministern lägga fram förslag för att förbättra säkerheten i tyska stadskärnor. Bland annat genom att ställa ut fler väghinder på gågator, som ska hindra obehöriga fordon från att ta sig fram.

- Vi har ett bra säkerhetsläge i Tyskland, men också ett spänt läge påverkat av internationella spänningar, säger han.

TT-AFP

Fakta: Münster

Den nordtyska staden, i delstaten Nordrhein-Westfalen har omkring 300 000 invånare, och är populär bland turister. Staden var viktig stad under Hansan och har en medeltida stadskärna.

Münster skadades svårt under andra världskriget.

Näringslivet domineras av maskinindustri, liksom kemisk och elektroteknisk industri och är en viktig järnvägsknut.

Källa: NE

ANNONS