Thailändska soldater kopplar ihop slangar som ska leda bort vattnet från grottorna där pojkarna sitter instängda.
Thailändska soldater kopplar ihop slangar som ska leda bort vattnet från grottorna där pojkarna sitter instängda.

Pojkarna i grottan skriver brev till anhöriga

Nu och fyra dagar framåt är förhållandena som bäst för att evakuera pojkarna från grottlabyrinten. Det anser ledaren för den svåra räddningsoperationen i Thailand. Grabbarna som suttit instängda i två veckor har kunnat skicka handskrivna meddelanden till sina föräldrar via en dykare.

ANNONS
|

- Kära hälsningar till mamma, pappa och lillebror, skriver 15-årige Phiphat Photi och lägger till:

- Snälla, kan ni ge mig lite grillat fläsk med grönsaker om jag kommer ut?

Breven som visats på militärens Facebooksida värmer de anhöriga som först fick vänta i nio dagar innan det ens kom besked om att pojkarna levde, och nu inte har någon aning om när de kan komma ut.

- Jag är så lycklig över att få se hans handstil att jag nästan gråter, säger mamman till en av pojkarna som firat sin 16-årsdag där nere i det blöta mörkret.

Två veckor

Barnen i Tham Luang-grottorna är mellan elva och 16 år. Ett lag av militärer, poliser och frivilliga arbetar dygnet runt för att få ut dem.

ANNONS

- Nu är förhållanden perfekta vad gäller vattennivå, vädret och pojkarnas tillstånd. Vi måste ta beslut om vad vi kan göra, säger Narongsak Osottanakorn, tidigare guvernör i provinsen Chiang Rai som nu leder räddningsarbetet.

Tolv timmar tidigare hade han sagt att ungdomarna ännu inte är redo att ta sig ut genom att dyka själva genom bitvis mycket trånga och knaggliga passager. Men nu är vattennivåerna låga tack vare utpumpning och omledning av vatten från berget.

Hundra borrhål

Hur svårt det är att simma ut förstår man av att en erfaren dykare, som skulle dra in en luftledning, själv omkom av syrebrist i fredags på vägen ut.

Av oro för syrebrist inne i grottan har man velat borra lufthål uppifrån. Ett hundratal försök har gjorts men inget har brutit in i den rätta grottan. Räddningsmanskapet har ingen utrustning för att finna exakt var gruppen befinner sig.

Tränaren ber om förlåtelse

Även den 25-årige tränaren har skickat ut ett brev med dykare.

"Till alla föräldrar, alla barn mår fortfarande bra. Jag lovar att ta hand om barnen på bästa sätt", skriver han.

"Tack för allt moraliskt stöd och jag ber föräldrarna om förlåtelse".

Brevet är det första man hört från tränaren, vars agerande har splittrat thailändarna på sociala medier. Många lovordar honom för att han hjälpt ungdomarna att klara av dygnen i mörkret. Andra har kritiserat honom för att han alls tog med dem sig in i grottan under monsunperioden.

ANNONS

Fakta: Pojkarna i grottan

Den 23 juni anmäler en mamma sin son som saknad eftersom han inte kommit hem från sin fotbollsträning. Cyklar och skor som tillhör pojken med kamrater och deras tränare hittas utanför huvudingången till Tham Luang-grottan. En skylt utanför grottan varnar besökare för att gå in dit under regnperioden eftersom delar av den ofta fylls med vatten.

Grottsystemet går nästan en mil in i berget. Initialt hoppades räddningsarbetare kunna hitta pojkarna i en upphöjd del av grottan som kallas "Pattaya Beach". Men när dykare kom fram till platsen var även den delen översvämmad. Pojkarna hittades i stället 200 meter längre in i berget, ungefär två kilometer från huvudingången. Dessutom är de nästan en kilometer under marken.

Tre olika möjligheter att få ut pojkarna har diskuterats sedan de hittades – låta dem dyka ut, borra ett hål eller vänta tills vattnet sjunker efter regnsäsongens slut i oktober.

Att låta dem dyka ut vore snabbast, men anses vara det svåraste och mest riskabla alternativet. Risken är hög att något går fel, eller att någon av pojkarna får panik och utsätter sig själv och dykarna för fara.

Källor: AFP och Reuters

ANNONS