Bråda dagar för premiärminister Theresa May.
Bråda dagar för premiärminister Theresa May.

Plan för avtalslös brexit satt i verket

Brexit närmar sig, men utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien hänger i luften. Den brittiska regeringen sätter nu fart på förberedelserna för en möjlig avtalslös skilsmässa.

ANNONS
|

- Regeringen har kommit överens om att vi, med bara strax över tre månader kvar tills vi lämnar EU, har kommit till en punkt där förberedelserna för en avtalslös brexit måste intensifieras, säger premiärminister Theresa Mays talesperson, enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Vi kommer därför att sätta det som återstår av vår plan för en avtalslös brexit i rörelse.

ANNONS

Mest troligt

Med 101 dagar kvar till brexit går processen kring skilsmässan trögt. Många parlamentsledamöter är kritiska till det utträdesavtal som Theresa May har nått med Bryssel – och omröstningen om detta har skjutits upp till i januari.

Medborgarna måste förbereda sig för att det kan vara så att ett avtal inte finns på plats när Storbritannien lämnar EU, enligt talespersonen – som dock tillägger att det mest troliga ändå är att ett avtal röstas igenom.

Mer detaljerade råd för medborgarna i händelse av en avtalslös brexit kommer att utfärdas de kommande veckorna, enligt den brittiska regeringen.

Vill inte

- Det är helt rätt att vi ökar takten i planeringen för ett avtalslöst brexit. Vi behöver inte bara förbereda landet, utan det är också det bästa sättet att se till att vi verkligen får till ett avtal, sade biståndsminister Penny Mordaunt före regeringens möte, enligt Reuters.

James Brokenshire, bostads- och kommunminister, säger till BBC Radio att regeringen gör dessa förberedelser motvilligt.

- Det här är inte det vi vill göra, det är inte heller det vi förväntar oss att behöva göra för vi vill se avtalet säkrat genom omröstningen i parlamentet.

ANNONS

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars nästa år.

TT

Fakta: Utträdelseavtalet om brexit

Enligt det utträdesavtal som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien kommer det brittiska utträdet den 29 mars 2019 att följas av en övergångsperiod fram till åtminstone den 31 december 2020, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

Under övergångsperioden gäller nuvarande EU-regler i Storbritannien. Den 29 mars nästa år kommer dock britterna att lämna sina platser i EU-parlamentet och i EU-kommissionen. Storbritannien förlorar samtidigt sin rösträtt i EU:s institutioner.

Under övergångsperioden kommer britterna att fortsatt betala sin "medlemsavgift" till EU. Samtidigt ska avtal om framtida relationer med EU, exempelvis om handelsavtal och fiskerättigheter, förhandlas fram.

Utträdesavtalet ger EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter som bor i EU ungefär samma rättigheter som i dag.

Avtalet slår även fast Storbritanniens finansiella åtagande till EU efter utträdet. Kostnaderna för britterna bedöms bli minst 400 miljarder kronor.

I ett protokoll till utträdesavtalet finns en reservlösning för Nordirland om ingen annan lösning hittas. Lösningen – kallad backstop på brexitengelska – ska förhindra att gränskontroller återupprättas mellan Nordirland och EU-landet Irland.

Reservlösningen innebär att EU och hela Storbritannien, inklusive Nordirland, ska ingå i ett gemensamt tullområde. Nordirland ska dock även följa EU-krav för den inre marknaden när det gäller varor.

ANNONS