USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att han är mycket nöjd när han nu lämnar Nordkorea.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att han är mycket nöjd när han nu lämnar Nordkorea.

Plötslig nordkoreansk vrede efter Pompeobesök

Tonen har hårdnat mot USA från Nordkorea. Efter att USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökt Nordkorea benämner det slutna landet de amerikanska kraven i samtalen för "rovgiriga".

ANNONS
|

Uttalandet står i bjärt kontrast mot Pompeos eget uttalande efter besöket – han kallade de två dagarna i Nordkorea "mycket produktiva".

- Det är komplicerade frågor, men vi gjorde framsteg i nästan alla centrala frågor. På vissa håll stora framsteg, och på andra återstår arbete, sade den amerikanske utrikesministern.

"Extremt beklagligt"

Men senare var alltså tonläget var helt annorlunda från Nordkorea.

ANNONS

"USA:s attityd och inställning under högnivåsamtalen under fredagen och lördagen har varit extremt beklagligt", meddelade det nordkoreanska utrikesdepartementet i ett uttalande som återgavs av den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Tidigare sade USA:s utrikesdepartements talesperson Heather Nauert att USA och Nordkorea har upprättat arbetsgrupper för att hantera det praktiska i hur Nordkorea ska nedrustas.

Pompeo har under besöket sammanträtt med den högt uppsatte nordkoreanske politikern Kim Yong-Chol i huvudstaden Pyongyang.

- Det här mötet är mycket viktigt för oss eftersom det är det första på hög nivå sedan det mellan våra ledare. President Trump är angelägen om att Nordkorea ska få en ljusare framtid, sade Pompeo till journalister före mötena.

Återföra kvarlevor

Förutom nedrustning ska diskussionerna även ha handlat om hur man ska återföra kvarlevorna från cirka 200 amerikanska soldater som stupade under Koreakriget på 1950-talet.

Kim Yong-Chol spelade en nyckelroll tillsammans med Pompeo för att få till stånd det toppmöte som USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un höll nyligen i Singapore. Deras överenskommelse därifrån har beskrivits som luddig, och det var uppenbart att mycket detaljarbete återstod.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS