Ett av Petrobras kontor, i Rio de Janeiro. Arkivbild.
Ett av Petrobras kontor, i Rio de Janeiro. Arkivbild.

Petrobras betalar miljardböter i USA

Det skandalomsusade brasilianska oljebolaget Petrobras går med på att betala drygt 7,5 miljarder kronor i böter i en uppgörelse för att avsluta FBI:s utredning om mutbrott och på så vis undvika eventuella åtal i USA.

ANNONS
|

Petrobras förbinder sig att betala 853 miljoner dollar, enligt USA:s justitiedepartement. 80 procent av bötesbeloppet ska gå till brasilianska myndigheter och 20 procent till myndigheter i USA.

Såväl högt uppsatta chefer på det till större delen statsägda Petrobras som medlemmar i bolagets styrelse var inblandade när flera hundra miljoner dollar i mutor betalades ut till brasilianska partier och politiker, enligt chefsåklagaren Brian Benczkowski.

"Sedan fifflade de med bokföringen för att dölja mutorna", säger han i ett pressmeddelande från USA:s justitiedepartement.

Att fallet hamnade på FBI:s bord beror på att Petrobras är noterat på New York-börsen.

ANNONS

"Det här fallet bevisar att inget företag står ovanför lagen och att korruption som sträcker sig över landsgränser inte kommer att tolereras av USA", säger Robert Johnson, chef för FBI:s brottsutredande gren, i pressmeddelandet.

Petrobras är indraget i mängder av korruptionsutredningar i framför allt Latinamerika. Bland annat misstänks flera stora byggföretag ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt.

"Det rejäla bötesbeloppet på 853,2 miljoner borde avskräcka andra från att försöka genomföra den här typen av bedrägeri i framtiden", säger Robert Johnson.

TT

Bakgrund: Mygelutredningar i Latinamerika

Upprinnelsen till den pågående vågen av korruptionsskandaler i Latinamerika finns i en utredning i Brasilien, som inleddes i mars 2014.

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till det statsägda oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen dess namn – Operação lava jato (Operation biltvätt).

I spåren av skandalen, dock anklagad för andra saker, tvingades den dåvarande presidenten Dilma Rousseff avgå efter att ha ställts inför riksrätt. Senare har hennes företrädare Lula da Silva, mot sitt nekande, dömts för att ha tagit emot en lyxbostad som muta. Ett stort antal andra politiker och affärsmän har dömts eller står under utredning.

När byggjätten Odebrecht drogs in i skandalen visade det sig att byggjätten mutat politiker i minst hälften av länderna i Latinamerika, liksom en del andra länder.

ANNONS