USA:s president Barack Obama höll tal.
USA:s president Barack Obama höll tal.

Obama påminde om att freden återstår

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllade den framlidne expresidenten Shimon Peres när han begravdes i Jerusalem. USA:s president Barack Obama tog tillfället i akt att påminna om att Peres fredsdröm fortfarande inte besannats.

ANNONS
|

Himlen var blå över Jerusalem när kistan bars in på Herzlberget strax efter halv nio, svensk tid, svept i en israelisk flagga. Några timmar, och många tal, senare sänktes kistan ner i en särskild del av kyrkogården på berget som tillägnats "Israels stora ledare", och Peres förpassades till historieböckerna i takt med att soldater täckte kistan med jord.

Begravd bredvid Rabin

Peres vilar nu bredvid Israels tidigare premiärminister Yitzhak Rabin som mördades av en judisk ultranationalist 1995, och som han delade Nobels fredspris med 1994 tillsammans med palestiniernas dåvarande president Yasser Arafat.

ANNONS

Palestiniernas nuvarande president Mahmud Abbas var en av dem som satt på första raden under ceremonin. Han höll dock inget tal, till skillnad från Israels president Reuven Rivlin, premiärminister Benjamin Netanyahu, knessets talman Yuli-Yoel Edelstein, Shimon Peres son Chemi Peres, USA:s president Barack Obama och tidigare president Bill Clinton.

- Israels folk uppskattar den ära som ni har visat honom, och till den stat som han dedikerade sitt liv åt, sade Benjamin Netanyahu, vänd till de utländska gästerna.

- Israel sörjer honom, världen sörjer honom, sade Netanyahu.

"Byggde landet"

Reuven Rivlin anknöt till Shimon Peres livsresa från uppväxten i byn i dåvarande Polen till utvandringen 1934 till protektoratet Palestina, där staten Israel utropades 1948.

- Precis som du föddes jag också in i sioniströrelsen i en tid när det fanns visioner, och jag hade möjlighet att se hur du byggde landet fram till slutet, sade Rivlin.

ANNONS

Bill Clinton, som var pådrivande bakom Osloavtalet mellan Israel och palestinierna, sade att Peres kritiker ofta kallade honom för en naiv drömmare.

- De hade bara fel om naiviteten. Han visste exakt vad han gjorde när han var överdrivit optimistisk, och han visste exakt vad han ville med sina drömmar, sade Clinton.

"Oavslutat arbete"

Barack Obama, som kallade Shimon Peres för "sin vän", inledde sitt tal med att uppmärksamma Mahmud Abbas närvaro.

- Det är en gest, och en påminnelse om det oavslutade arbetet för fred, sade Obama:

- Vi samlas här med vetskapen att Shimon aldrig såg sin dröm om fred besannas. Regionen går igenom en kaotisk tid. Hot finns överallt. Och ändå slutade han aldrig drömma och arbeta.

ANNONS

Ledare minglade

Representanter för omkring 70 länder hade rest till Israel för att delta i begravningen. Storbritanniens prins Charles, Frankrikes president François Hollande, Barack Obama och USA:s utrikesminister John Kerry sågs mingla bland gästerna inför ceremonins början. Bill Clinton passade på att prata en stund med Benjamin Netanyahu, som i sin tur sågs skaka hand med Mahmud Abbas. Sverige representerades av statsminister Stefan Löfven.

Landets säkerhetsstyrkor stod i högsta beredskap när Jerusalem tog emot världsledare som kommit för att ta farväl av vänsterpolitikern. Omkring 8000 poliser skyddade gästerna vid begravningsceremonin, enligt CNN.

- Vi har att göra med en insats av en aldrig tidigare skådad skala, säger polischefen Roni Alsheikh, enligt nyhetsbyrån AFP.

Begravs vid Rabin

Senast ett sådant arrangemang hölls i Israel var 1995 då Yitzhak Rabin begravdes.

Peres, som blev 93 år gammal, dog i onsdags natt på ett sjukhus utanför Tel Aviv i sviterna av en hjärnblödning.

Fakta: Shimon Peres

Född 16 augusti 1923 i nuvarande Vitryssland. Utvandrade till det dåvarande brittiska protektoratet Palestina 1934. Död 28 september 2016 i Israel.

Började sin politiska karriär som premiärminister David Ben-Gurions medhjälpare efter att staten Israel utropats 1948. Generaldirektör för Israels försvarsdepartement 1953–56 och bland annat ansvarig för landets kärnforskningsprogram.

Ledamot i Israels parlament knesset i rekordlånga 48 år (1959–2007), fram till att han blev president (2007–2014).

Minister i tolv regeringar, först som vice försvarsminister (1959–1965) och sist som utrikesminister (2001–2002). Var premiärminister två gånger (1984–1986 och 1995–1996).

Tilldelades Nobels fredspris 1994 tillsammans med dåvarande premiärministern Yitzhak Rabin och palestiniernas ledare Yasser Arafat för att de slutit ett fredsavtal året innan, det så kallade Osloavtalet som utökades 1995.

Peres är känd som en fredsduva i omvärlden, men många palestinier ser honom som ansvarig för de återkommande israelisk-arabiska krigen, och Israels ockupation av palestinska områden. Peres var även premiärminister när fler än 100 civila dödades av israelisk beskjutning mot en FN-bas i byn Qana i Libanon 1996.

Gift med Sonia Gellman som avled 2011. De fick tre barn: Zvia, Yoni och Chemi.

Källa: Israeliska presidentämbetet, NE, AFP

Fakta: Osloavtalet

Fredsavtal i två delar som slöts mellan Israel och palestinierna 1993 och 1995, och avsåg att leda till bildandet av en palestinsk stat. Fick sitt namn efter Norges huvudstad Oslo där de hemliga förhandlingarna ägde rum.

Efter det första avtalet bildades Palestinska myndigheten med begränsat självbestämmande, till en början endast i delar av Gazaremsan och i Jeriko på Västbanken.

Efter det andra avtalet delades Västbanken upp i tre zoner: A, B och C. Den största zonen, C, skulle gradvis övergå till palestinskt styre, men kontrolleras fortfarande uteslutande av Israel. Många centrala frågor för konflikten togs dock inte upp, som Jerusalems status, de israeliska bosättningarna på Västbanken och frågan om huruvida de palestinska flyktingarna ska få återvända.

Israels premiärminister Yitzhak Rabin, som slöt fredsavtalet med palestiniernas ledare Yasser Arafat, mördades 1995 av en judisk ultranationalist som var emot överenskommelsen. Utrikesminister Shimon Peres tog över som premiärminister, men förlorade makten i nästkommande val till Benjamin Netanyahu som var motståndare till avtalet, och som även i dag är landets premiärminister.

En fortsatt utbyggnad av israeliska bosättningar på Västbanken, och fortsatta palestinska attacker mot Israels militär och civilbefolkning, har inneburit att en palestinsk stat fortfarande är långt borta.

Källa: TT, AFP

ANNONS