Pence försöker lugna Europa

Det säger USA:s vicepresident Mike Pence, efter farhågor om Donald Trumps syn på försvarssamarbetet. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hävdar att Natos expansion ökar spänningarna i Europa.

ANNONS
|

Pence höll på lördagsförmiddagen det kanske mest emotsedda talet på årets upplaga av MSC, säkerhetskonferensen som varje senvinter hålls i München med många storpolitiker och andra beslutsfattare från hela världen.

Vicepresidenten beskrev i talet hur han som yngling rest runt i Europa, och hur kontrasterna mellan dåvarande Väst- och Östberlin präglade hans uppfattning av frihet respektive tyranni.

Två procent av BNP

Men han lade mycket av talet på att försöka lugna europeiska allierade.

- Presidenten bad mig att här i dag framföra ett meddelande, en försäkran: USA:s stöd för Nato är starkt, och vi kommer inte att vackla i åtagandet till vår transatlantiska allians.

ANNONS

Samtidigt upprepade han Trumps ståndpunkt att många Nato-medlemmar, även bland de större, inte lägger tillräckligt med resurser på försvar, och alltså åker snålskjuts på alliansen.

Då hade förbundskansler Angela Merkel just talat från samma scen, och lovat att Tyskland ska göra allt för att till år 2024 uppnå Natos mål om försvarsutgifter motsvarande två procent av landets BNP.

Varnade USA

USA:s president Donald Trump har hyllat Storbritanniens beslut att lämna EU, beskrivit Nato som föråldrat och talat varmt om Rysslands president Vladimir Putin, vilket fått allierade i Europa att skruva besvärat på sig.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen skickade varningar till USA tidigare under konferensen.

- Våra amerikanska vänner vet mycket väl att ert tonläge mot Europa och Nato har en direkt påverkan på sammanhållningen på vår kontinent, sade hon i sitt anförande.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger i sitt tal att Nato fortfarande är ett Kalla kriget-organ, vars expansion har lett till spänningar av aldrig tidigare skådat slag i Europa.

Han säger sig hoppas få ett slut på en världsordning som dikteras av västvärlden.

ANNONS

- Jag hoppas att (världen) kommer att välja en demokratisk världsordning – en "postväst" – där varje land definieras av sin självständighet, säger han.

Han säger sig vilja bygga "pragmatiska relationer" med USA som bygger på ömsesidig respekt.

Håller Ryssland ansvarigt

Men Mike Pence mötte inte Lavrovs uttalanden med öppna armar.

- USA kommer att fortsätta att hålla Ryssland ansvarigt, även när vi söker gemensamma grunder, sade han i sitt anförande.

Pence krävde också att Ryssland håller ingångna avtal för att avsluta konflikten i östra Ukraina. Nyligen avvisade Kreml upprepade amerikanska krav om att återlämna Krimhalvön till Ukraina.

Ryssland har den senaste tiden växlat upp vad som ses som provokationer av USA. Bland annat genom farliga låghöjdflygningar över ett amerikanskt krigsfartyg i Svarta havet. Nyligen dök också ett ryskt signalspaningsfartyg upp utanför den amerikanska östkusten.

- Att skicka ett spionfartyg till Connecticuts kust är inte vad man vanligen tänker sig som en inledning till samarbete, säger den demokratiske senatorn Chris Murphy till Reuters.

ANNONS
TT

Fakta: Säkerhetskonferensen i München

Säkerhetskonferensen i München, MSC, beskrivs som det största diskussionsforumet för säkerhetspolitik. 450 beslutsmakare från världen över samlas för att diskutera frågorna.

Mötet mellan USA:s nytillträdde vicepresident Mike Pence och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på konferensen är det första mellan så högt uppsatta representanter för länderna sedan maktskiftet i USA. Pence möter också Ukrainas president Petro Porosjenko och ledare från baltiska länder, enligt Vita huset.

Källor: MSC, Reuters.

ANNONS