Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Avsky mot sjukhusattacker i Syrien

Utrikesminister Margot Wallström kritiserar Ryssland och den syriska presidenten al-Assad efter bombningen av ett sjukhus i Aleppo. "Ingen medmänsklighet. Assad och Ryssland rör sig längre bort från fred", skriver Wallström på Twitter.

ANNONS
|

Sjukhusbombningarna i de rebellkontrollerade områdena i östra Aleppo väcker avsky och fördömanden runt om i världen. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har talat om "krigsbrott" medan Wallström anser att det är "oacceptabelt att bomba civilpersoner, barn och sjukhus".

Hjälporganisationen Syrian American Medical Society (Sams) vittnar om hur två tunnbomber och en klusterbomb träffade sjukhuset M10 på lördagen. Det är andra gången inom loppet av tre dagar som sjukhuset bombas – i onsdags föll bomberna både över M10 och det näst största sjukhuset M2.

Ryssland nekar

En mindre grupp patienter och läkare befann sig i lokalerna när bomberna träffade. Enligt Sams ska de ha fastnat därinne utan att ha skadats fysiskt.

ANNONS

"Vårdpersonal som jag pratade med lade ner telefonen eftersom sjukhuset bombades igen samtidigt som vi pratade", skriver en företrädare för hjälporganisationen på Twitter.

Läkare utan gränser (MSF) kräver att den syriska regimen och Ryssland "stoppar det urskillningslösa bombandet". MSF beskriver en extrem situation för det lilla antal sjukvårdsarbetare som finns kvar i Aleppo och kämpar vidare under det ständiga hotet om nya angrepp.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov slår, i en intervju med den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, ifrån sig kritiken och "kräver bevis" av dem som hävdar att Moskva attackerar civila.

Samtidigt rapporteras om att den ryska stridsflygsflottan i Syrien är på väg att förstärkas ytterligare inom två till tre dagar, enligt ryska medier.

Frankrike tillhörde länderna som på lördagen fördömde sjukhusbombningarna, och utrikesministern Jean-Marc Ayrault hävdar att det rör sig om krigsbrott.

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger till TT att användningen av klusterbomber och så kallade "bunker busters" kan vara olaglig.

- Man får ju inte bomba hur som helst i en storstad. Men ryssarna blånekar till allt, och i efterhand kommer det att bli oerhört svårt att bevisa krigsbrott. Jag tror att de inte kommer att släppa in några oberoende bedömare.

ANNONS

Tvingas acceptera Assad

Hallenberg konstaterar att ryssarna och den syriske presidenten Bashar al-Assads regim nu satsar allt på att försöka krossa motståndet.

- Målet med offensiven är att ta över hela Aleppo genom att antingen döda motståndsmännen eller driva ut dem, säger han.

Hallenberg tror att de syriska styrkorna med ryskt understöd kan komma att dominera hela västra Syrien innan en ny president tillträder i USA den 20 januari.

- Samtidigt försvagas alla motståndsorganisationer kraftigt. Blir det politiska förhandlingar i det läget får USA oerhört svårt att kräva att Syriens president Bashar al-Assad ska avgå. De kommer att tvingas acceptera att han sitter kvar, säger Hallenberg.

Fakta: Tusentals dödade av bomberna

Omkring 3800 civila har det senaste året dödats i de ryska flygangreppen i Syrien. Sammanlagt har de ryska bombningarna skördat 9300 människoliv, uppger det brittiska Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Bland de dödade finns enligt SOHR, som samlar in information från ett nätverk av kontakter i Syrien, 2700 stridande från den extrema jihadiströrelsen IS och 2800 från andra islamistiska väpnade grupper.

Mellan 21 och 26 september tog de sjukhus som fortfarande är i drift i rebellkontrollerade östra Aleppo emot minst 822 skadade, varav 221 barn, uppger sjukvårdsmyndigheter i staden enligt Läkare utan gränser (MSF).

Under samma sexdagarsperiod noterades minst 278 döda – 96 av dem barn.

Källa: AFP, MSF

ANNONS