Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

181012-turkusapastor-780767_se.gp_1.jpg
Den amerikanske pastorn Andrew Brunson (i ljus t-tröja) när han lämnade fängelset i juli för att i stället sättas i husarrest.

Pastor Brunson frisläppt efter dom

Fallet har bidragit till iskylan mellan Ankara och Washington. Nu har den amerikanske pastorn Andrew Brunson återvänt till staden Izmir i Turkiet. Brunson dömdes till drygt tre års fängelse på fredagen, men har avtjänat sitt straff enligt domstolen.

När rättegången mot Andrew Brunson i Turkiet återupptogs yrkade åklagaren på tio års fängelse, samtidigt ansåg åklagaren att pastorn inte längre skulle behöva sitta i husarrest.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men domen stannade på drygt tre års fängelse. Och domstolen konstaterade att han inte behöver avtjäna straffet bakom galler eftersom han greps i oktober 2016 och varit frihetsberövad sedan dess. Sedan i juli har Brunson, som drivit en kyrka i Izmir i västra Turkiet, suttit i husarrest i väntan på nästa steg i rättsprocessen.

Grät av glädje

När domen föll grät pastorn av glädje.

- Jag är en oskyldig man. Jag älskar Jesus, jag älskar Turkiet, sade han strax före domstolens beslut.

Pastorn har anklagats, mot sitt nekande, för samröre med bland annat Gülenrörelsen – ledd av predikanten Fethullah Gülen, bosatt i exil i USA – som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för kuppförsöket sommaren 2016.

Nu har han lämnat Istanbul och är tillbaka i hemmet i Izmir.

USA har erbjudit att flyga Brunson till USA i ett militärflygplan och president Donald Trump twittrade strax efter frisläppandet:

"Pastor Brunson släpptes precis. Kommer att vara hemma snart".

Frisläppande förhandstippat

Uppgifter från tre olika källor till amerikanska NBC News i torsdags om att USA och Turkiet hade nått en överenskommelse om att Brunson skulle släppas i samband med fredagens förhandling – något som nu blev verklighet. Den exakta innebörden i avtalet är oklar men det ska bland annat innehålla löften från USA om att lätta på den ekonomiska pressen mot Turkiet.

Heather Nauert, talesperson för UD i Washington, sade dock att departementet inte har någon kännedom om ett sådant avtal.

- Jag hoppas att han och hans fru ska kunna återvända till USA inom inte alltför lång tid. Det skulle vara ett viktigt steg framåt för USA:s och Turkiets relation, sade Nauert på torsdagen.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt att Brunson lämnat Turkiet.

Fakta: Relationen mellan Ankara och Washington

TT

Turkiet och USA är båda medlemmar i försvarsalliansen Nato och har en lång historia av militärt och politiskt samarbete. De senaste åren har relationen dock försämrats avsevärt, av en rad olika anledningar.

Regeringen i Ankara vill att USA ska lämna ut den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som president Erdogan anklagar för att ha orkestrerat kuppförsöket 2016. USA har vägrat, vilket har förargat Erdogan.

I oktober 2016, några månader efter kuppen, greps den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som drev en kyrka i Izmir i västra Turkiet. Brunson anklagas för samröre med både Gülenrörelsen och den kurdiska PKK-gerillan. USA har förgäves krävt att Brunson släpps.

USA:s inblandning i Syrienkriget är ytterligare en källa till oenighet. Pentagons stöd till kurdiska milisgrupper har retat upp styret i Turkiet, medan Turkiets ökade samarbete med Ryssland har skapat irritation i Washington.

Mest läst