Partiet som förändrade Tyskland

På fyra år har AFD förändrat tysk politik i grunden. Partiet vill skrota euron, stoppa "massinvandringen" och avveckla mångkulturen.

ANNONS
|

Det första som möter en avstigande på järnvägsstationen i Bitterfeld är ett ödehus, med trasiga fönster övertäckta med spånskivor. Även på Volker Olenicaks kontor är en glasruta krossad.

- Några vänsterungdomar kastade in ett brunnslock som de hade släpat hit, muttrar Olenicak, som sitter i Sachsen-Anhalts delstatsparlament för Alternativ för Tyskland (AFD), till TT:s utsände.

Som efterkrigstidens första verkligt framgångsrika parti till höger om kristdemokratiska CDU/CSU är AFD kontroversiellt. Men i Bitterfeld har Olenicak vinden i ryggen, 33,4 procent lade sin röst på honom i delstatsvalet i fjol. Resultatet är det bästa i partiets korta historia.

ANNONS

- Det kan förklaras med ett ord: ärlighet. Folk är less på politikernas lögner, oavsett färg. Före valen lovar man runt och sedan blir det inget av det.

Krossade drömmar

Från Olenicaks lokal till marknadsplatsen där AFD har torgmöte varje vecka är det inte mer än fem minuters promenad. Som i de flesta tyska småstäder finns här en bratwurstvagn, frukt- och grönsaksstånd och rader av bord där knallar bjuder ut sina varor. Olenicak grimaserar, slår ut med händerna mot förbipasserande.

- Titta på folk. De kanske ler, men de ger inget lyckligt intryck. Det beror på deras krossade drömmar. De kan inte förverkliga dem, eftersom de har en lägstalön på 8,80 euro i timmen.

På DDR-tiden kallades arbetarstaden Bitterfeld Tysklands smutsigaste stad, på grund av brunkolsbrytning och kemiindustri som förpestade luften. AFD:s framgångar fått tyska medier att damma av det gamla epitetet, som nu används i politisk bemärkelse.

ANNONS

Men Olenicak nekar till att partiet skulle ha problem med rasism.

- Vad menar du med rasism? Hos vissa finns kanske ett missnöje med det främmande. Men för mig är rasism att öppet uttrycka judehat, negerhat, vad vet jag. Människor som är emot den misslyckade flyktingpolitiken är inga rasister.

"Ställer krav"

Man behöver dock inte leta länge för att hitta AFD-företrädare som uttryckt sig rasistiskt. Delstatspolitikern Wolfgang Gedeon, numera politisk vilde, har insinuerat att judarna vill förslava mänskligheten och kallat förintelseförnekaren Horst Mahler "dissident". Partitoppen Alexander Gauland har sagt att ingen skulle vilja ha den tyske fotbollsstjärnan Jérôme Boateng – med rötter i Ghana – som granne. Viceordföranden Albrecht Glaser har dragit likhetstecken mellan muslimer och islamister.

Angrepp på just islam tycks inte vara något problem i AFD – i partiprogrammet står svart på vitt att det är en religion som inte hör hemma i Tyskland.

- Privat har alla rätt att tro på vad de vill. Men jag har problem med herrskapet som dyker upp här i stora grupper och ställer en massa krav på moskéer och bönerum. Vi vill inte ha islam i offentligheten, säger Olenicak.

ANNONS

TT: Det bor flera miljoner muslimer i Tyskland. Är de inte en del av det tyska samhället?

- När vi hämtade hit de första gästarbetarna runt 1960 misslyckades vi med att integrera dem. De fortsatte att vara gästarbetare. Och det är det största problemet än i dag.

Skolfrågor viktigast

Invandrare och flyktingar är dock inte det viktigaste temat för Olenicak. Mest brinner han för skolfrågor.

- Utbildningspolitiken är ett massivt misslyckande. Det sägs att Tyskland är ett så rikt land, och att barnen är vår framtid. Men det jag upplever är raka motsatsen.

Regnmoln drar in över torget i Bitterfeld. Det börjar bli dags att packa ihop när en man kommer fram till AFD-ståndet och vill prata. Han heter Bernd Freckmann och är pensionär, men har tidigare arbetat i kemiindustrin. Sin röst ska han lägga på AFD, som av alla opinionsmätningar att döma kommer in i förbundsdagen i höstens val.

ANNONS

- Många av utlänningarna som kommer hit är inte flyktingar. Dem ska vi kasta ut, tillsammans med Merkel. Hon har förrått oss, säger han.

Bitterfeld, TT:s utsände

Fakta: Volker Olenicak om...

...utbildningspolitik: "Politikerna som alltid larmar och gör sig till, var finns de när det gäller att vi knappt har några lärare i skolorna, eller de massiva misslyckandena i undervisningen? Då hörs inga ramaskrin."

...flyktingkrisen: "Alla människor som hjälper till att öka välståndet måste vara välkomna. Men om jag flyttar till Sverige är det självklart att jag anpassar mig till sederna där. Om jag inte kan det, eller inte vill, då måste jag fanimig stanna hemma."

...islam: "En gång var jag på en liten ö i närheten av Bali. Jag gick där längs stranden när en muezzin började ropa ut bönen i moskén, och jag tyckte inte att det var särskilt angenämt. Jag är ingen vän av kyrkan heller, men den hör till vår tradition."

...toppkandidaterna Alice Weidel och Alexander Gauland: "De är okej. Som 'ossi' (tidigare östtysk) hade jag kanske önskat mig någon som kom från öst. Men vår partiledare Frauke Petry har ju fått ett barn nu, och valkampanj är så klart svårt att kombinera med en bebis."

..."godhetsapostlar": "För det mesta är det de som lever på bidrag, som antagligen aldrig har arbetat. De vill utropa socialism och välstånd åt alla. Men varifrån ska pengarna komma?"

Fakta: Alternativ för Tyskland

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland på tyska, grundades 2013. Partiet fick snabbt uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Vid en extrainsatt partikongress sommaren 2015 röstades den liberalkonservative partiordföranden och ekonomiprofessorn Bernd Lucke bort, och Frauke Petry tog över ledarskapet med Jörg Meuthen vid sin sida. Sedan dess har den politiska inriktningen blivit alltmer nationalkonservativ och retoriken islamfientlig och kraftigt invandringskritisk.

Under 2016 hade AFD stora framgångar i delstatsvalen i bland annat Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg och Mecklenburg-Vorpommern. Därefter skedde en nedgång i opinionsstöd, vilket många bedömare delvis förklarar med de många personkonflikterna i partiet. Vid kongressen i Köln i våras utsågs Alice Weidel och Alexander Gauland till toppkandidater inför höstens parlamentsval, sedan den då höggravida Frauke Petry förklarat att hon inte kandiderade.

I en opinionsmätning publicerad av public service-bolaget ARD i torsdags (6 juli) får AFD stöd av 9 procent av väljarna.

ANNONS