Studenter och anhängare till Hamas i samband med förra årets studentrådsval på universitet i Birzeit på Västbanken. Den islamistiska rörelsen bojkottar helgens lokalval men kammade för tredje året i rad hem skolvalet i Birzeit. Arkivbild.
Studenter och anhängare till Hamas i samband med förra årets studentrådsval på universitet i Birzeit på Västbanken. Den islamistiska rörelsen bojkottar helgens lokalval men kammade för tredje året i rad hem skolvalet i Birzeit. Arkivbild.

Palestinsk rivalitet skuggar lokalval

När palestinierna går och röstar i helgen är det bara på den ockuperade Västbanken – inte i Gaza. Lokalvalen överskuggas av den ihållande rivaliteten mellan Fatah och Hamas.

ANNONS
|

Valen i de palestinska områdena hålls sällan när de ska. Lördagens kommunalval var tänkt att äga rum i höstas men sköts upp på grund av att de rivaliserande rörelserna Fatah och Hamas inte kunde komma överens.

Samarbetsproblemen har resulterat i att helgens val – som gäller omkring 300 kommunstyren – bara hålls på den av Israel ockuperade Västbanken, som styrs av president Mahmud Abbas Fatah. Den islamistiska rörelsen Hamas, som styr i Gaza, bojkottar valet.

En helt självständig palestinsk stat skulle i teorin utgöras av de båda områdena, men de har inte enats i ett val sedan 2006.

ANNONS

Val i Birzeit

Eftersom Hamas och Fatah inte har ställts mot varandra i ett val sedan dess ses skolval i de palestinska områdena som en viktig temperaturmätare på den allmänna opinionen. För tredje året i rad vann nyligen en grupp knuten till Hamas valet till studentrådet på universitetet i Birzeit på Västbanken.

- Det går emot myten om att Hamas förlorar popularitet och sitt stöd från palestinierna på Västbanken. Faktum är att det är Fatah som fortsatt skakas av sin kris och påverkas negativt av bristerna i legitimitet och i det politiska ledarskapet, säger Alaa Tartir från den palestinska tankesmedjan al-Shabaka till al-Jazira.

Putsar fasad

Trots försök att mildra sin internationella isolering betraktas Hamas som en terrorrörelse av Israel och flera västländer. Nyligen antog rörelsen ett nytt politiskt dokument med en något mjukare hållning till Israel.

Över 1,1 miljoner människor kan rösta på Västbanken på lördag, enligt nyhetsbyrån AFP. Men enligt en undersökning från Palestinian Centre for Policy and Survey Research kommer inte ens hälften av dem att gå till vallokalerna.

ANNONS
TT

Fakta: Splittrat palestinskt styre

Efter det att paraplyorganisationen PLO 1993 erkände Israels rätt att existera fick palestinierna på det av Israel ockuperade Västbanken och i Gaza rätt att delvis styra sig själva.

Hamas, islamiska motståndsrörelsen, är en palestinsk sunnimuslimsk rörelse med en politisk och en väpnad gren. Hamas styr i Gaza och för en väpnad kamp mot Israel och har genomfört attacker mot civilbefolkningen i Israel.

Tidigare i maj offentliggjordes nya styrdokument där Hamas närmar sig ett erkännande av Israel och klipper banden till Muslimska brödraskapet. Enligt de nya stadgarna stödjer rörelsen en begränsad palestinsk stat inom 1967 års gränser. Tidigare har Hamas inte accepterat några kompromisser utan krävt att det palestinska territoriet ska sträcka sig från "havet till floden".

Fatah bildades i slutet av 1950-talet med Yasser Arafat som en av grundarna. Målet var att befria de palestinska områdena från Israel. Fatah styr på Västbanken och är sekulärt.

2006 vann Hamas palestiniernas parlamentsval men inget stabilt maktskifte uppnåddes. I stället tog Hamas efter blodiga strider kontroll över Gazaremsan 2007.

ANNONS