Om två månader ska EU-länderna rösta om vart EU:s medicinmyndighet EMA ska ligga när myndigheten flyttas från London. Arkivbild.
Om två månader ska EU-länderna rösta om vart EU:s medicinmyndighet EMA ska ligga när myndigheten flyttas från London. Arkivbild.

Paktkamp om EU:s medicinmyndighet

ANNONS
|

Om två månader ska EU-länderna rösta om vart EMA och bankmyndigheten EBA ska flyttas, då de inte längre kan vara kvar i London när Storbritannien lämnar EU.

I Sydeuropa tycker Greklands biträdande utrikesminister Giorgios Katrougalos att det är dags att starta en pakt med Cypern, Frankrike, Italien, Malta, Portugal och Spanien.

- Det är inte lätt att göra något koordinerat eftersom vi är varandras motståndare. Men vad vi kan göra i första rundan är att åtminstone inte tappa röster till andra delar av Europa, sade Katrougalos i en intervju med bland andra nättidningen EU Observer i förra veckan.

ANNONS

Minst en av de tilltänkta paktmedlemmarna är dock tveksam.

- Vi har ännu inte beslutat oss. Det finns en politisk fråga i det här naturligtvis, men det handlar också om kvalitet, säger Portugals EU-minister Ana Paula Zacarias till EU Observer.

Totalt har 19 länder, däribland Sverige, ansökt om att få hysa EMA medan åtta länder vill ha EBA. Nya värdstäder ska väljas i en omröstning bland medlemsländernas EU-ministrar i Bryssel den 20 november. Dessförinnan väntas frågan också bli diskuterad när ländernas stats- och regeringschefer möts i mitten av oktober.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: De söker EMA och EBA

Följande städer är med i kampen om EU:s medicinska myndighet, EMA, och bankmyndigheten EBA när dessa ska flyttas från London:

  1. Fyra har ansökt om enbart EBA: Paris, Luxemburg, Frankfurt och Prag.
  2. Fyra städer har ansökt om både EMA och EBA: Dublin, Bryssel, Wien och Warszawa.
  3. 15 har ansökt om enbart EMA: Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn, Amsterdam, Bonn, Lille, Bratislava, Zagreb, Milano, Bukarest, Sofia, Aten, Valletta, Barcelona och Porto.

Beslut ska fattas den 20 november. Inget land kommer dock att tilldelas båda myndigheterna. Cypern, Slovenien, Estland, Lettland och Litauen har valt att inte föra fram någon kandidat.

ANNONS