Påven sade inte rohingya

Påve Franciskus manade till respekt för mänskliga rättigheter och alla etniska grupper i sitt tal i Burma. Men han undvek att direkt nämna den akuta situationen för rohingyerna.

ANNONS
|

Burma härjas av inbördes konflikter och fientlighet som skapat djupa splittringar, konstaterade påven under sitt tal i samband med mötet med landets ledare Aung San Suu Kyi i Naypyidaw.

- Den mödosamma processen för att bygga fred och nationell försoning kan enbart gå framåt genom ett åtagande för rättvisa och respekt för mänskliga rättigheter, sade påve Franciskus, och tillade:

ANNONS

- Religiösa skillnader får inte vara en källa till splittring och misstro, utan i stället en kraft för enhet, förlåtelse, tolerans och förståndigt nationsbyggande.

Påven undvek också att använda sig av själva benämningen rohingya för den muslimska minoritetsgrupp som tvingats i massflykt efter militärens framfart i delstaten Rakhine i västra Burma. Rohingyerna erkänns inte som en egen etnisk grupp i Burma och har förvägrats medborgarskap.

Undvek ordet

Suu Kyi, å sin sida, nämnde att bland "de många utmaningar vår regering ställs inför" så är det Rakhine som "fångat världens uppmärksamhet". Liksom påven var hon allmän och svepande i sina formuleringar, och tackade för allt "stöd från vårt folk och våra goda vänner" i arbetet för att återupprätta "harmoni och samarbete" i Rakhine.

Kyrkoöverhuvudet hade tidigare, i Rangoon, inlett tisdagen med ett interreligiöst möte med buddistiska, hinduiska, muslimska, kristna och judiska ledare. Hans huvudbudskap var "enhet i mångfald" och vikten av samarbete för att återuppbygga landet, enligt Vatikanen.

Franciskus träffade även den kontroversielle buddistiske ledaren Sitagu Sayadaw – som kritiserats för att ha uttalat sig nedsättande om den utsatta minoritetsgruppen rohingyer – i ett separat möte.

ANNONS

Hård kritik

Fredspristagaren Suu Kyi har mött hård kritik internationellt för sina ljumma reaktioner inför situationen i västra Burma. Över 600000 rohingyer har tagit sin tillflykt till Bangladesh för att undkomma militärens insats i Rakhine.

På måndagen träffade påven den mäktige arméchefen Min Aung Hlaing som, enligt ett uttalande från sin stab, insisterade på att det inte pågår "någon diskriminering" i Burma.

Burmas katoliker utgör bara drygt en procent av landets befolkning. Men omkring 200000 katoliker från olika delar av landet har samlats i storstaden Rangoon för att delta i en stor utomhusmässa på onsdag.

TT-AP-Reuters

ANNONS