Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/19

Oväntade fakta från 15 länder

På Vanuatu finns det en stam som dyrkar Storbritanniens prins Philip och i Frankrike tillåts postumt giftermål. Världen är full av ovanliga företeelser.

En stam som lever på ön Tanna i östaten Vanuatu i Melanesien i sydvästra Stilla havet tror att Storbritanniens prins Philip, hertig av Edinburgh och make till drottning Elizabeth, är en slags nedärvd vulkan-ande.

Stammens vördnad inför den nu 95-årige prinsen är väldokumenterad vid det här laget, men exakt hur prinskulten uppstod är ännu oklart. Detta trots ett ivrigt intresse från i synnerhet brittiska och australiska dokumentärfilmare och reportrar.

”En sann Messias”

Den brittiska dagstidningen The Telegraph spårar prins Philip-rörelsen till 1974 när drottning Elizabeth och prins Philip besökte Vanuatus huvudstad Port Vila. Tidningen citerar hövding Jack Naiva, som ska ha sett kungligheterna anlända i fartyget Britannia:

– Jag såg honom stå på däck i sin vita uniform. Jag visste då att han var en sann Messias.

Melbourne-tidningen Herald Sun uppger att det hela började tidigare, på 60-talet, när det på ön talades om hur en son till en vulkan-ande hade flyttat långt bort för att gifta sig med en mäktig kvinna. Statsbesöket 1974 ska ha varit tillräckligt för att övertyga invånarna om att prins Philip var anden i fråga.

Brittiskt-franskt kondominat

Vanuatu var i nära hundra år, fram tills att landet blev en självständig republik 1980, ett brittiskt-franskt kondominat och det är lätt att föreställa sig att bilder på brittiska kungligheter fanns i omlopp i regionen under perioden. Bilder som i dag har status som helgedomar på ön Tanna. 

Andra bilder är mer nutida. 2007 parades prins Philip ihop med fem långväga besökare av Channel 4:s realityserie Meet the Natives. Mötet filmades inte, men gåvor utbyttes och nya bilder togs.

Foto: Christopher Hogue Thompson/Wikimedia

På Tanna hoppas man att prins Philip en dag ska återvända till ön. Ett tag trodde man att 2010 var det stora året. Sedan var det 2016. Men drömmen har ännu inte gått i uppfyllelse. Det närmaste man kommit är prinsessan Annes besök i oktober 2014.

– Prins Philip är en gammal man i England. Men på Tanna kommer han aldrig att dö, säger hövding Siko Nathuan i en intervju med den australiska tv-kanalen SBS.

Med en befolkning på över sju miljarder människor och över 200 länder (några färre om du frågar FN) är jorden full av företeelser som kan framstå som oväntade eller udda för en utomstående. I bildspelet ovanför artikeln kan du bläddra vidare för att läsa mer.

Mest läst