Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Valobservatören Jabar Amin (MP) greps av turkisk säkerhetspolis och skickades hem till Stockholm. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  OSSE-kritik mot behandlingen av Jabar Amin

  Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kritiserar Turkiets beslut att inte släppa in två valobservatörer – en svensk och en tysk – i landet på grund av dessas politiska åsikter, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Jabar Amin (MP) och Andrej Hunko från tyska Vänsterpartiet släpptes inte in i landet på grund av vad den turkiska regeringen uppfattar som deras antiturkiska politiska partiskhet.

  Peter Osuky, ledare för OSSE-delegationen i Europarådets parlamentariska församling, säger till AP att alla valobservatörer "följer en strikt uppförandekod" oavsett deras politiska hemvist.

  Jabar Amin blev kvarhållen av säkerhetspolis när han landade på Atatürk-flygplatsen i Istanbul i torsdags, utan att få veta skälet. Efter ett par timmar skickades han tillbaka på ett plan till Stockholm.

  - Sverige ska protestera mot detta, OSSE måste också protestera. Det här är en godkänd delegation, godkänd av riksdagen. Man kan inte gripa människor bara för att de är kritiska mot Erdogan. Nu har det gått alldeles för långt, jag trodde aldrig att de skulle göra så här, sade Amin till TT vid tillfället.