Oroligheter vid Tempelberget i Jerusalem

Under torsdagen samlades muslimer återigen för en bön vid al-Aqsamoskén vid Tempelberget. Oroligheter utbröt på platsen och polisen har använt tårgas och skjutit gummikulor, enligt AP. – Det är viktigt att visa att man kan vara här, trots oroligheterna. Det är inte krig, det är inte farligt, men man får inte vara för naiv heller, säger göteborgsbon Julia Engborg, som är i Jerusalem.

ANNONS
|

Texten börjar under klippet.

Missnöjet har varit stort över de säkerhetsarrangemang som monterats upp vid de heliga platserna vid Tempelberget i Jerusalem efter en attack mot två israeliska poliser. Men nu har israeliska myndigheter monterat ned det som väckt folkligt vrede. I tisdags plockades metalldetektorerna ned, och nu har även övervakningskameror och stålbarrikader avlägsnat.

På torsdagseftermiddagen strömmade tusentals åter till området vid al-Aqsamoskén på Tempelberget för att delta i eftermiddagsbönen. Kort efter att de troende anlänt utbröt sammandrabbningar, enligt en AFP-korrespondent på plats. Enligt israelisk polis ska tumultet ha börjat med att vissa av de troende kastat sten på polisen. Palestinska Röda halvmånen rapporterar att ett femtiotal personer skadats i närområdet.

ANNONS

Oroligt den senaste tiden

Det var efter en attack för två veckor sedan, där två israeliska poliser dödades av personer som sedan flydde in på Tempelområdet, som metallbågar och kameror sattes upp vid området. Men arrangemangen medförde också att muslimer på väg till bön övervakades närgånget. I protest har bedjande personer därefter valt att stanna på gatorna utanför.

De senaste veckorna har präglats av både fredliga protester och våld. Fyra palestinier har skjutits ihjäl av israeliska styrkor och tre israeliska bosättare har knivmördats av en palestinier på Västbanken.

Varningar och vädjanden om lugn har kommit från omvärlden.Efter det har muslimska ledare uppmanat till att göra fredagsbönen till en styrkedemonstration för tron.

–Vi uppmanar imamerna att stänga alla moskéer i Jerusalem på fredagen, så att alla samlas till bönen vid al-Aqsa, säger Abd al-Azim Salhab vid den Jordanienstödda stiftelse som förvaltar moskéområdet.

Julia Engborg som annars bor i Göteborg är på plats i Jerusalem och bekräftar oroligheterna runt staden.

– Oroligheterna har eskalerat sedan attacken. Jag var precis i Gamla staden i Jerusalem där oroligheterna är som mest koncentrerade. Det är mycket militärer, poliser och över hundra personer har skadats. I dag har det varit mycket sammandrabbningar här, trots att det är en vanlig dag. Men folk är spända och oroliga inför i morgon när det är fredagsbön och oroliga generellt, säger hon.

ANNONS

Hon berättar att det räcker att ta sig till västra Jerusalem för att komma bort från oroligheterna och att hon håller sig borta från stora folksamlingar runt Tempelberget, där det inte är lika spänt.

– Det är viktigt att visa att man kan vara här, trots oroligheterna. Det är inte krig, det är inte farligt, men man får inte vara för naiv heller. Men jag befinner mig på den lugna sidan och jag känner mig inte rädd, säger hon.

Omstridd plats

Helgedomarna uppe på Tempelberget – al-Aqsamoskén och Klippdomen – ligger i Jerusalems gamla stad, som Israel ockuperar sedan kriget 1967. För muslimer är det den heligaste platsen i världen näst Mecka och Medina, vilket bidrar till att konflikter om platsen kan sprida sig.

Under de byggnader som kan ses i dag antas det finnas rester av judiska tempel från äldre tid, av central betydelse i judisk historia. Den vördade Västra muren (Klagomuren) finns alldeles intill.

Fakta: Jerusalem

Jerusalems gamla stad hyser platser av stor religiös betydelse för muslimer, judar och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Enligt FN:s plan för Jerusalem efter andra världskriget skulle staden och dess omgivningar stå under internationell förvaltning, men ett samlat arabiskt angrepp på den nya staten Israel slutade med att västra Jerusalem hamnade under israeliskt styre och östra Jerusalem under arabiskt.

Under sexdagarskriget 1967 ockuperade Israel den östra delen av Jerusalem.

Israel betecknar staden som sin "eviga och odelbara huvudstad". 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.

Israel har också byggt stadsdelar för judar i östra Jerusalem. Det ses av andra länder som ett brott mot folkrätten. Genèvekonventionerna förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning i området.

ANNONS