Israeliska nationalister firar Jerusalemdagen den 10 maj. Men den så kallade flaggparaden ställdes in på grund av det spända läget. Efter det har den skjutits upp en gång till – men nu har den fått grönt ljus av israeliska myndigheter.
Israeliska nationalister firar Jerusalemdagen den 10 maj. Men den så kallade flaggparaden ställdes in på grund av det spända läget. Efter det har den skjutits upp en gång till – men nu har den fått grönt ljus av israeliska myndigheter. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Oro i Jerusalem – omstridd marsch ska genomföras

Konflikten mellan Israel och Palestina riskerar att åter trappas upp. Detta sedan israeliska högernationalister fått grönt ljus för en omstridd marsch i Jerusalem under tisdagen. Från palestinskt håll ses det som en provokation eftersom den delvis är tänkt att genomföras i det av Israel annekterade östra Jerusalem.

ANNONS
|

Flaggparaden skulle egentligen ha hållits i maj, som en del av firandet av Jerusalemdagen, men sköts upp på grund av den uppblossade konflikten mellan Israel och Hamas. Raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och elva dagar av stridigheter följde innan ett eldupphör kunde träda i kraft.

Striderna hade då tagit minst 232 palestinska liv, varav 65 barn, och skadat över 1 900 enligt myndighetskällor i Gaza. På den israeliska sidan hade tolv personer dödats och hundratals skadats av Hamas raketer.

LÄS MER:Så får Hamas in sina vapen – när hjälpsändningar hindras

Att israeliska myndigheter nu har gett paraden grönt ljus har fått den terrorstämplade islamistiska organisationen Hamas, som styr i Gaza, att utlysa en "vredens dag" i Gaza och på Västbanken.

ANNONS

Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh har också varnat för att beslutet att tillåta marschen kan få "farliga konsekvenser".

Första prövningen för nya regeringen

FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland konstaterar på Twitter att spänningarna i Jerusalem stiger vid "en väldigt skör & känslig" politisk och säkerhetsmässig tidpunkt och uppmanar alla parter att agera ansvarsfullt.

LÄS MER:Vilt firande i Gaza efter besked om eldupphör

Paraden är planerad till klockan 18.30 (17.30 svensk tid) men den exakta marschvägen har ännu inte offentliggjorts.

Palestinska protester har utlysts i Gaza och såväl Hamas som den palestinske presidenten Mahmud Abbas parti Fatah har manat palestinier att ta sig till Jerusalems gamla stad för att visa sitt missnöje.

Onsdagen kan också bli första prövningen för Israels nya regering, som i söndags godkändes med en rösts marginal i Israels parlament knesset.

Den nya samlingsregeringen består av åtta partier och den nya premiärministern Naftali Bennett, ledare för det högernationalistiska partiet Yamina, försvarar judiska bosättningar och är emot en tvåstatslösning. Bennet ska bland annat försöka komma överens med det liberala och sekulära partiet Yesh Atid och det arabiska partiet Raam.

Fakta: En delad stad

TT

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.

När Israel året efter utropade självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.

I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.

Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som har lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS