Nödhjälp på väg i kanot i Thrissur i Kerala i Indien.
Nödhjälp på väg i kanot i Thrissur i Kerala i Indien.

Dödstalen stiger i monsunregnens spår

Hela byar har svepts i väg av vattenmassorna i indiska Kerala, som drabbats av de värsta översvämningarna på ett sekel – och dödstalet stiger vartefter räddningsarbetet fortgår

ANNONS
|

Sammanlagt har nu över 370 människor rapporterats döda i delstaten sedan monsunsäsongen inleddes i slutet av maj. Bara det senaste dygnet har ett 40-tal människor omkommit, enligt lokala myndigheter.

- De trodde inte att det kunde stiga så mycket, till mellan tre och fem meter på vissa ställen, när den första varningen utfärdades, säger Ashraf Ali K M, som leder räddningsarbetet i den lilla staden Mala, om vattenmassorna.

ANNONS

På söndagen lättade dock skyfallen något – en välkommen respit för de omkring två miljoner människor som trängs i tillfälliga läger sedan de tvingats fly från sina hem.

Samtidigt ökar oron för att vatten- och luftburna sjukdomar ska sprida sig i lägren. Tre personer med vattkoppor har isolerats i staden Aluva.

Indisk militär leder insatser för att försöka nå fram till människor i samhällen som har varit avskurna i dagar. Många har sökt skydd på hustak och är i desperat behov av mat och rent vatten.

TT-AFP

ANNONS