Oro för attacker försvårar hjälp till utsatta

ANNONS
|

Den nigerianska arméns framryckningar i nordöstra Nigeria innebär att människor som tidigare levt under terrorstämplade Boko Harams kontroll nu kan röra sig mer fritt. Bristen på mat är svår i området och en del av människorna har tagit sin chans att sig till flyktingläger, där det finns hjälp.

- I takt med att armén kan trycka undan Boko Haram så tar människor som kanske levt i över ett år i något slags fångenskap chansen att fly, säger Peter Lundberg, som är biträdande humanitär samordnare för FN:s insatser i landet.

ANNONS

För de som ger sig av väntar ofta många dagars vandring i 45-gradig värme.

- Flera av dem har varit svältande innan de kommer fram, säger Lundberg.

FN utökade i höstas insatsen i regionen för att ta sig utanför provinshuvudstaden Maiduguri. Peter Lundberg beskriver situationen som väldigt komplex. Fler behövande får i och för sig hjälp, men samtidigt har det visat sig att den humanitära situationen är värre än vad FN väntat sig. Bilden är inte helt klar, men omkring 800000 människor beräknas bo i de områden som är svårast att nå.

Risk mot hjälp

Hjälpinsatserna försvåras ytterligare av säkerhetsrisken. Boko Haram har de senaste åren riktat attacker mot både flyktingläger och hjälparbetare. I mars utlöstes fem självmordsbomber i flyktinglägret i Maiduguri där minst tre människor dödades och ett flera tiotals skadades. I februari dödades fem personer när gärningsmän öppnade eld mot en grupp FN-arbetare vid gränsen mot Kamerun.

Peter Lundberg berättar att riskerna hela tiden måste vägas mot hjälpbehovet, och att FN har fått ta till nya arbetssätt.

- Jag har aldrig tidigare varit med om att vi behövt ta metalldetektorer och screena folk inför matdistribution, registrering eller hälsopost, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Men rädslan för att någon av de här personerna kan vara en självmordbombare är så pass stor. Vi är tvungna att vidta åtgärderna. Det försenar ju allting, men det är helt enkelt nödvändigt.

I lägren fortsätter människorna att kämpa på, trots oron.

- Det är klart att de är rädda. Men de har levt så länge under den här typen av förhållanden så de är förvånansvärt luttrade, vilket är tragiskt.

Brist på pengar

FN har begärt en miljard dollar för att stoppa den hotande svältkatastrofen i Nigeria. Men en bit in i april hade bara drygt 15 procent av den summan samlats in. Förutom mat finns stora behov av att borra brunnar och förhindra sjukdomsutbrott.

Peter Lundberg beskriver situationen som skör.

- Vi räddar liv, men det är osäkert hur länge vi kan hålla uppe den här höga hjälpnivån och hålla stora delar av svälten borta, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Många attacker

Mars 2017: Fem självmordsbomber utlöstes i ett flyktingläger i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Ytterligare minst tre personer dödas, och omkring 20 personer förs till sjukhus. Det börjar brinna i flera tält till följd av explosionerna.

Februari 2017: Sex självmordsbombare dör och en man som skjutsat dem skjuts ihjäl i en misslyckad attack mot Munalägret nära Maiduguri.

Februari 2017: Fem personer dödas vid gränsområdet till Kamerun när gärningsmän öppnade eld mot en grupp FN-anställda.

Januari 2017: Nigerianskt flyg bombar av misstag ett flyktingläger. Dödssiffrorna varierar, men minst 52 dödas och hundratals skadas.

Juli 2016: FN:s pausar flera hjälpinsatser efter att en hjälpkonvoj attackerats på väg till ett svårtillgängligt område i Bama.

Mars 2016: Två självmordsbombare dödar minst åtta personer i en attack mot ett flyktingläger.

Februari 2016: Två kvinnor utlöser självmordsbomber i flyktinglägret Dikwam, som dödar 58 flyktingar.

Källor: FN, AFP, Reuters, al-Jazira

Fakta: Situationen i Nigeria

Nigeria är Afrikas mest befolkade land, och en av världens största oljeproducenter. Landet är en ekonomisk motor på kontinenten, och har utmanat Sydafrika om att vara Afrikas största ekonomi.

Trots det brottas landet med stora svårigheter som stridigheter med Boko Haram, korruption och fattigdom. Mer än hälften av befolkningen lever i fattigdom

Den pågående konflikten i nordöstra Nigeria har intensifierats de senaste månaderna, vilket förvärrat situationen drastiskt. 8,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp, varav 4,4 miljoner är barn.

Källa: FN

ANNONS