Orlando-offer kan ha skjutits av polisen

Offer i Orlandomassakern kan ha skjutits av polisen när de stormade nattklubben Pulse och sköt ihjäl gärningsmannen Omar Mateen. – Ansvaret ligger på den misstänkte och bara den på den misstänkte, säger Orlandos polischef John Mina.

ANNONS
|

Under en presskonferens i Orlando på måndagen släppte FBI fler uppgifter efter masskjutningen vid gayklubben Pulse i Orlando den 12 juni.

49 människor mördades under dådet där även gärningsmannen Omar Mateen sköts ihjäl av polisen. Utöver de dödade skaddades ytterligare 53 personer.

Dramat pågick i flera timmar och avslutades först efter att polisen stormade nattklubben i hopp om att rädda liv.

På en fråga under presskonferensen om det är troligt att några av offren dödades av polisens kulor när de sköt ihjäl Omar Mateen svarade John Mina:

– Det är en del av utredningen och det kommer att undersökas. Ansvaret ligger på den misstänkte och bara på den misstänkte enligt min uppfattning. Mina polismän agerade heroiskt och precis som de blivit tränade för. De agerade under ofattbara omständigheter och gjorde ett fenomenalt jobb, säger John Mina.

ANNONS

Han berättade även att polisen har bemötts av kritik efter dåden, då delar av allmänheten och mediahar uppfattat det som att poliseninte gjorde något under de tre timmarna från att skottlossningen startade fram tills att polisen stormade nattklubben.

John Mina uppgav att det är en felaktig bild och att de första poliserna som var vid platsen agerade direkt och öppnade eld mot gärningsmannen vilket tvingade honom att dra sig in på ett badrum.

Under timmarna som polisen belägrade nattklubben berättar John Mina att en förhandlare hade kontakt med Omar Mateen för att försöka få till ett fredligt avslut på massakern.

Polisen förberedde sig även för att storma lokalen och placerade ut sprängladdningar som skapade håll i väggarna på nattklubbensom människorkunde fly utifrån under stormningen.

Under presskonferensen betonade John Mina att han var övertygad om att polisens agerande räddade många liv.

Enligt John Mina ska ingen skottlossning har inträffat under tiden då polisen förberedde sig för stormningen.

FBI:s utredare Ron Harper berättade under presskonferensenattutredningen kan ta lång tid att färdigställa.

– Det kan ta veckor, månader eller till och med år innan utredningen är klar. Men vi arbetar för att skapa rättvisa åt dem som skadades och för de anhöriga till människorna som blev dödade, säger Ron Harper.

ANNONS

Han berättade också att polisen har förhört över 500 personer efter skjutningen. FBI har också undersökt cirka180 fordon som stod parkerade i närheten av nattklubben och tagit emot tusentals tips, berättade Harper.

Ron Harper berättade även att FBI inte har hittat några bevis som tyder på att Omar Mateen styrts av någon utländsk terrorgrupp, utan att det mestatyder på att han radikaliseradesi USA.

I larmsamtalet som Omar Mateen själv ringde in till larmoperatören 911, svor han trohet till terroristorganisationen Islamiska staten.

– Mördaren identifierade sig själv som en islamistisk soldatoch svor trohet till en terrororganisation. Han representerar inte religionen islam, utan han hade en perverterad uppfattning, som baserat på vad vi vet idag, var inspireradav extrema mördare.

FBI uppmanar folk som vet något om dådetatt fortsätta höra av sig till myndigheten. Ron Harper berättade också att FBI fortsätter att undersökaom Omar Mateen stöttats eller inspirerats av ännu okända personer.

ANNONS