Orkanen skakar Island

ANNONS
|

Tiotusentals islänningar blev strömlösa under det oväder som slog till mot landet på måndagen. På flera håll slogs även mobilnäten ut, rapporterar Islandsbloggen.

Räddningstjänsten gjorde hundratals utryckningar.

I byarna uppmättes som mest 52 meter per sekund.

Islänningarna var väl förberedda på orkanen som till råga på allt kombinerades med stora mängder snö och slask.

Riksväg 1, den ringväg som löper runt hela ön, stängdes redan vid lunchtid på måndagen på en 300 kilometer lång sträcka, eftersom den bedömdes bli omöjlig att köra på. Flera andra vägar stängdes av för att bilister inte skulle fastna i ödemarken.

ANNONS

Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus och framför allt inte ge sig ut på vägarna från klockan 17 på måndagen.

Skolor stängdes. Butiker och andra arbetsplatser slog igen tidigt på eftermiddagen så att personalen skulle hinna hem i tid. Allt flyg ställdes in liksom flera busslinjer.

I delar av norra och östra Island varnades också för en dramatiskt ökad risk för laviner.

Det fanns på tisdagsmorgonen inga rapporter om personskador, troligen för att islänningarna hörsammade varningarna och stannade inomhus.

Flera tak blåste av och fönster krossades på flera platser. I Reykjaviks gamla hamn slet sig en båt – enligt Islandsbloggen lämpligt nog döpt till Stormur – men kunde senare förtöjas igen. Två mindre båtar förstördes. I Akranes blåste en husvagn omkull och slog sönder flera bilar.

Orkanen kulminerade under natten.

Ovädret beskrivs som det värsta på Island sedan februari 1991. Då blåste det så kraftigt i huvudstaden Reykjavik att bilar vältes. På Hemön uppmättes då de hårdaste vindar som någonsin noterats i Island, 56 meter per sekund.

ANNONS