Ovädret slog till mot South Carolina i slutet av september. Ellen Straub arbetar på plantagen Middleston Place utanför Charleston.
Ovädret slog till mot South Carolina i slutet av september. Ellen Straub arbetar på plantagen Middleston Place utanför Charleston. Bild: Britt-Marie Mattsson

Orkandrabbade till Trump: "Kom hit och titta"

Donald Trump anser inte längre att klimatkrisen är ett påhitt. Men han tvekar om människan bär skulden och tror att problemen är tillfälliga.
– Kom hit, föreslår Henry Smythe i orkandrabbade South Carolina.

ANNONS
|

Trump har beslutat att USA skall lämna det internationella klimatavtalet, som undertecknades i Paris 2015, och har upprepade gånger sagt att klimathoten är påhittade och att forskare som larmar om den globala uppvärmningen har en politisk agenda. I sina senaste uttalanden glider presidenten mellan uppfattningen att klimatkrisen bara är en naturlig variation över tid – där allt kan återgå till det vanliga utan insatser – till att siffror och slutsatser är riggade.

Mycket av det som enligt forskarna krävs för att rädda jorden betyder fler inskränkningar och regleringar än de som tidigare presidenter infört. Men istället för att öka takten har Trump gått motsatt väg och avskaffat mycket av det som Barack Obama införde under sina åtta år i Vita huset.

ANNONS

Miljökämpen, fredspristagaren och den tidigare vicepresidenten Al Gore tillhör kritikerna av Donald Trump.

– Det finns ingen plan B för jordens överlevnad, säger han. USA:s president har ett stort ansvar och måste lära sig att förstå problemen och inte hamna bland dem som utan kunskap bestämt sig för att förneka klimatförändringen.

"Beklagligt att Trump inte begriper"

Guvernören i Kalifornien, Jerry Brown, gick till val på klimatfrågan redan första gången han ställde upp i guvernörsvalet 1974. Under sina första mandatperioder 1975 – 1983 drev han miljöfrågorna. 2010 ställde han upp i guvernörsvalet igen och när Donald Trump rev upp Parisavtalet bestämde sig Brown för att Kalifornien skulle fortsätta gå sin egen väg. Tillsammans med sin företrädare Arnold Schwarzenegger har han tagit initiativ till begränsningar av utsläpp av växthusgaser och undertecknat en rad nya lagar för delstaten.

– Det är inte bara beklagligt att Donald Trump inte begriper sig på klimatfrågan, säger Jerry Brown. Det är farligt både för USA och jorden.

Orkaner är inget nytt fenomen i USA men de har blivit fler och starkare och forskarna påpekar att det handlar om den globala uppvärmningen där vattnet blir varmare och orkanerna får större kraft till havs och när de når land. Den senaste orkanen gick in över Mexiko Beach på Floridas västkust i oktober och jämnade större delen av orten med marken.

ANNONS

Översvämningarna i orkanernas spår drabbar omfattande områden vid floder, havsvikar, deltan och träskmarker och sätter stora bostadsområden under vatten. Från ett flygplan en klar dag syns det tydligt att det inte bara handlar om kustsamhällena. I Florida har det varmare vattnet - och mänsklig påverkan på den känsliga naturen i träskmarken Everglades - lett till att algblomningen, Red Tide, täcker allt större kustområden.

Ökad medeltemperatur

– Jag har många gånger sett orkanens verkningar på nära håll, säger Henry Smythe som bor i den äldre delen med stora, vackra trähus i Charleston i South Carolina. För två år sedan gick orkanen nästan direkt in i Charleston men de två orkanerna i år har också vållat skador.

– Jag har bott här större delen av mitt liv och kan jämföra, säger han. Och det är bara att inse att klimatförändringen måste tas på allvar. Medeltemperaturen har ökat med tre grader och havsytan stiger. Det har alltid varit hett i Charleston på sommaren men nu är det ännu varmare. Orkanerna blir starkare och starkare och mer förödande.

Henry Smythe tycker att det vore bra om Donald Trump reste runt i de orkandrabbade områdena och lyssnade och lärde av både experter och av människor som ser förändringen på nära håll.

ANNONS

Ellen Straub arbetar i stiftelsen för plantagen Middleton Place utanför Charleston som numera är en stor park som är öppen för allmänheten med gamla byggnader och vattendrag dit alligatorer söker sig. Plantagen för noggranna anteckningar om vegetation, temperaturer och orkaners och oväders påverkan på naturen.

– Jag är ingen expert, säger hon. Men vi är alla uppmärksamma på vad som händer med klimatet och hur det påverkar plantagen. Vi ser små förändringar hela tiden.

Söderut på Tybee Island utanför Savannah i Georgia går det enklare att se klimatets inverkan. Den breda sandstranden äts upp år från år när tidvattnet stiger.

Kalifornien går före

Men det är inte bara Donald Trumps klimattvekan och beslut som bestämmer USA:s väg i miljöhänseende. Delstaterna fattar själva beslut i viktiga frågor och Kalifornien har sedan 1980-talet legat i framkant. Det lock av smog som låg över Los Angeles är borta sedan årtionden. Folkliga initiativ med folkomröstningar har drivit Kalifornien framåt med allt från regleringar av vatten till förbud mot användning av kol i utomhusgrillar så tidigt som 1990. För ett par månader sedan infördes köttfria måndagar på myndigheters personalserveringar. Delstat efter delstat i USA går en helt annan väg än den som Trump väljer.

Överallt i USA tas även initiativ på lokal nivå som innebär de små stegens politik. Dawson Long i Savannah tillhör dem som tror på de egna besluten. Han äger hyreshus, med tonvikt på låginkomsttagare, och såg tidigt att höga matkostnader riskerade att människor köpte så billigt som möjligt och att det ofta betydde att miljöaspekten helt försvann. Han anlade därför små koloniträdgårdar som hörde till varje lägenhet och såg hur hyresgästerna både kunde minska sina matkostnader och leva hälsosammare med egenodlade grönsaker. Nu får de gamla odlingslotterna nytt liv när lägenheterna renoveras.

ANNONS

– Vi kan alla bidra lite var och en, säger Dawson Long. När allt läggs ihop blir det väldigt mycket.

ANNONS