Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Ordkrig trappas upp från Moskva

ANNONS
|

President Vladimir Putin talar om ett hugg i ryggen av medlöpare till terrorister. Ryska medborgare som är i Turkiet kan vara i fara, är budskapet.

På torsdagen uppmanade ryska myndigheter ryssar att lämna Turkiet. Putins premiärminister och företrädare som president, Dmitrij Medvedjev, talade i teve om ekonomiska svarsåtgärder mot Turkiet. Det kan röra sig om bojkott av livsmedel, en frysning av gemensamma projekt och höjda tullavgifter, men även transport- och turistindustrin.

Den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu tänkter inte be om ursäkt, men ska i samtal med sin ryske kollega Sergej Lavrov ha beklagat händelsen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är upprörd över anklagelsen om att Turkiet skulle köpa olja från Islamiska staten (IS). Putin ska inte heller ha svarat när han ringde.

ANNONS

Turkiet hävdar att planet sköts ned i turkiskt luftrum och att de ryska piloterna varnades upprepade gånger. Ryssland är bestämt över att deras plan sköts ned i syriskt luftrum.

Den pilot som överlevde förnekar att de vari inne i turkiskt luftrum. Det förekom inga varningar, visuella eller via radio, enligt Konstantin Murachtin som, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass, i onsdags befanns sig på ett sjukhus i Latakia i Syrien där Ryssland har en flygbas.

Det höga tonläget mellan Ryssland och Turkiet, som är medlem av försvarsalliansen Nato, förvärrar på nytt ett redan mycket känsligt säkerhetspolitiskt läge i Europa med konflikten i Ukraina, kriget mot IS och terrordådet i Paris.

Till följd av den ryska inblandningen i konflikten i Ukraina har Vladimir Putin hållits i karantän. Vid toppmöten i New York och Turkiet på senare tid har han dock återigen betraktats som en samtalspart att räkna med. Kritiken och sanktionerna har funnits kvar, men Putin har skakat hand med bland andra president Barak Obama och varit leende på bilderna.

Det har väckt en förhoppning om att Ryssland skulle samordna sina flyganfall med den USA-ledda alliansen med det gemensamma syftet att krossa IS och få till stånd en fredsprocess och början på slutet av det långa kriget i Syrien.

ANNONS

Frankrikes president François Hollande efterlyste vid ett möte med Putin i Moskva på torsdagen en stor koalition mot IS. Putin svarade, enligt Reuters, med att terroristdåd tvingar länderna att förena sina insatser.

Men ingen visste på torsdagskvällen vad som blir nästa steg.

Den brittiske premiärministern David Cameron förespråkade i går att brittisk stridsflyg sätts in i anfallen mot Islamiska sten, IS.

Tyskland planerar att stödja Frankrikes flyginsats mot extremistgruppen IS med spaningsflygplan.

"Tyskland kommer att bidra mer aktivt än tidigare", meddelar Henning Otte, parlamentsledamot för förbundskansler Angela Merkels parti CDU.

"Vi kommer inte bara att förstärka våra träningsuppdrag i norra Irak utan också, bland flera saker, ge vårt stöd till kampen mot IS terror med Tornado-spaningsflyg."

Tyskland kan också komma att sända en fregatt och ett tankningsflygplan, enligt källor inom den USA-ledda koalitionen. (GP/TT)

ANNONS