Islands nya statsminister Katrín Jakobsdóttir, här flankerad av Bjarni Benediktsson (Självständighetspartiet), som blir finansminister, samt Framstegspartiets Sigurdur Ingi Jóhannsson, som blir fiske- och jordbruksminister.
Islands nya statsminister Katrín Jakobsdóttir, här flankerad av Bjarni Benediktsson (Självständighetspartiet), som blir finansminister, samt Framstegspartiets Sigurdur Ingi Jóhannsson, som blir fiske- och jordbruksminister.

Omtyckt politiker Islands nya statsminister

Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir kommer att styra Island med en tunn majoritet.

ANNONS
|

Det är en rutinerad politiker som tar över statsministerposten i Island. 41-åringe Katrín Jakobsdóttir har suttit i alltinget sedan 2007, och varit utbildningsminister och minister med ansvar för det nordiska samarbetet.

- Hon har funnits i politiken sedan 20-årsåldern och befinner sig i huvudfåran på vänstersidan. Som ledare är hon också väldigt omtyckt, även bland folk som inte stödjer hennes politik, säger Eva Heida Önnudottir vid Islands universitet.

ANNONS

Flera nyval

Jakobsdóttir har enligt Önnudottir förespråkat en bred vänsterpolitik och har inför valet målat med de breda penseldragen, och undvikigt specifika löften. Satsningar inom infrastruktur, sjukvård och utbildning är att vänta. Den nya statsministern vill höja en del skatter, bland annat kring fastigheter och bolag. Även om partiet historiskt gjorde ett starkt val med sina 17 procent, så var resultatet ändå en besvikelse då partiet seglat kring 30 procent i opinionen veckorna före valet.

Island har varit politiskt skakigt sedan finanskrisen slog hårt mot den nordiska ö-nationen 2008. De senaste åren har landet upplevt två nyval. 2016 till följd av skandaler kopplade till Panamaläckan, och i år till följd av uppgifter kopplade till Självständighetspartiets Bjarni Benediktssons pappa. Jakobsdóttir efterträder Benediktsson på statsministerposten.

Svagt förtroende

Frågan är om den nya koalitionen – där Gröna vänstern kommit överens med Självständighetspartiet på högerkanten och liberala Framstegspartiet – kan stabilisera den politiska situationen.

Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Island, säger att koalitionen inte är helt ologisk, men att den inte varit möjlig för några år sedan.

- Denna vänster-center-höger-regering är ett uttryck för islänningarnas längtan efter politisk stabilitet. Det har varit flera år av korta regeringsperioder och val, säger han.

ANNONS

Även Juholt lyfter fram Jakobsdóttirs popularitet, och säger att hon har ett mycket starkt folkligt stöd.

- Jakobsdottir är kraftfull, energisk, en synnerligen kulturengagerad och kulturintresserad människa. Jag har träffat henne på teatrar där hon slinker in, säger Juholt.

Han berättar att han träffat henne på en föreställning samtidigt som det på tv rapporterades att hon satt i regeringsförhandlingar.

- Hon sa att vi har tagit en paus och att kultur har man alltid tid med. Kultur ger mig nu energi att gå tillbaka att arbete. Så såg hon denna balettföreställning i 45 minuter och återgick sedan till arbetet. Det säger väldigt mycket om hennes karaktär och personlighet, säger Juholt.

Svag majoritet

Tillsammans har de tre partierna 33 av 64 stolar i alltinget, sedan två ledamöter för Gröna vänstern sagt sig inte stödja koalitionen.

- Det är en svag majoritet, men generellt har regeringar på Island lyckats överleva trots sådana. Och att koalitionen består av tre etablerade partier ökar sannolikheten för att de kommer att hålla ihop, säger Önnudottir.

ANNONS

Även Juholt tippar på att regeringen kan hålla.

- Hur konstigt det än kan låta så i de stora frågorna – som relationen stad–land, synen på infrastrukturen, regionalpolitiken, fiskepolitiken och EU-politiken – så är de väldigt överens.

Den politiska turbulensen har påverkat förtroendet för politiker.

- Min egen forskning visar att folk generellt tror på Islands demokratiska system och är nöjda med hur det fungerar, men det politiska förtroendet – för alltinget och politikerna – är väldigt lågt, säger Önnudottir.

TT

Fakta: Katrín Jakobsdóttir

Katrín Jakobsdóttir kommer från Reykjavik och har varit medlem i alltinget sedan 2007, och leder Gröna vänstern sedan 2007.

2009–2013 var hon minister med ansvar för utbildnings-, forsknings-, kultur- och nordiska samarbetsfrågor.

Hon har bland annat studerat isländska och franska vid Islands universitet, och har en master i isländsk litteratur.

Källor: Alltinget, Nordic Labour Journal

ANNONS