Migranter anländer till Palermos hamn.
Migranter anländer till Palermos hamn.

Oenigt EU om asyl och migration

ANNONS
|

Delade meningar råder om vad som görs och borde göras och vems ansvar det egentligen är.

Människorättsorganisationerna rasar och tycker att EU gör för lite. Läkare utan gränser (MSF) har exempelvis aviserat en egen räddningsinsats på Medelhavet i sommar.

Samtidigt rasar invandringsmotståndare om det motsatta.

-Taxitjänst för att hjälpa smugglare, fnös italienska Lega Nords ledare Matteo Salvini i lördags om den inhemska kustbevakningens insatser, enligt AFP.

Solidaritet?

De länder dit migranterna först anländer - främst Italien, Grekland och Malta - kräver att övriga medlemsstater solidariskt hjälper till att ta hand om de nyanlända.

De länder där de flesta sedan söker asyl - främst Tyskland och Sverige - tycker i sin tur att det är asylsystemet som i stället borde vara mer solidariskt.

ANNONS

Många av de övriga slår bara beklagande ut med armarna och säger blankt nej till ens tanken på gemensamhet i asylfördelning eller kustbevakning.

Italien står fortfarande för merparten av sök- och räddningsinsatserna i området. Intresset från övriga att delta med pengar, personal eller utrustning har varit tämligen svagt.

Strategi på gång

Italien har i stället föreslagit att EU ska betala länder som Egypten och Tunisien att utöka sin bevakning för att stoppa migranterna i ett tidigare skede. Den idén får dock hård kritik från människorättshåll som ett sätt att bara försöka sopa problemen under mattan. Dessutom är det från det kaosartade Libyen som merparten av migrantfartygen seglar ut.

EU-kommissionen ska i maj försöka samla sina tankar i en ny strategi.

-Min avsikt är att lägga fram en agenda för migration som alla medlemsstater kan ställa sig bakom, lovade asyl- och migrationsansvarige Dimitris Avramopoulos i ett möte i EU-parlamentet i tisdags.

Det kommer inte att bli lätt.

Sedan över 300 migranter drunknat i en olycka utanför Lampdusa hösten 2013 drog Italien igång sök- och räddningsinsatsen Mare Nostrum, i syfte att rädda liv på Medelhavet.

Insatsen lades dock ner i höstas och ersattes från den 1 november av den gemensamma EU-insatsen Triton, som emellertid har betydligt mindre budget, resurser och bevakningsområde.

Sverige är ett av 19 EU-länder som tillsammans med Island, Norge och Schweiz deltar i Triton. Exempelvis var ett flygplan från Kustbevakningen stationerat på Sicilien i mars.

Antalet asylansökningar i EU 2014, per tusen invånare i ansökningslandet:

Plats Land antal totalt antal per tusen invånare

1 Sverige 81 180 8,4

2 Ungern 42 775 4,3

3 Österrike 28 035 3,3

4 Malta 1 350 3,2

5 Danmark 14 680 2,6

...

28 Portugal 440 0,04

Flest antal asylansökningar totalt gjordes i Tyskland med 202 645 stycken - 2,5 per tusen invånare.

Totalt sett mottog EU 626 065 ansökningar, vilket ger ett snitt på 1,2 per tusen invånare.

Källa: Eurostat.

ANNONS