Obamas sista order - bombattack mot IS

På order från USA:s president Barack Obama har amerikanska stridsflygplan bombat IS-läger i Libyen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt USA:s försvarsminister Ashton Carter uppskattas över 80 terrorister har dödats i flyganfallen. – De planerade attacker mot våra allierade i Europa, har Carter kommenterat attackerna.

ANNONS
|

Bombräderna har enligt APutförts av B-2 plan mot flera läger där misstänkta IS-extremistersamlats efter att ha flytt från staden Sirte i Libyen.

En stad som tidigare var ett starkt fäste landets störtade diktatorMuammar al-Gaddafi och som intogs av den landets nuvarande regeringsstyrkor under sommaren efter att ha blivit ett tillhåll för den Islamska staten som etablerat sig i Syrien efter Gaddafis fall.

"Utgjorde ett hot"

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons pressekreterare Peter Cook uppger att målen som bombats ligger omkring 45 kilometer sydväst om Sirte.

"IS-målen som inkluderar individer som har flytt till ökenläger för att omorganisera sig utgjorde ett säkerhetshot mot Libyen, regionen och USA:s intressen", motiverade Peter Cook attackerna i ett uttalande under torsdagen.

ANNONS

Enligt källor till CNN godkändes attackerna för flera dagar sedan av Barack Obama.

Bombräderna är därmed ett av den sittandes presidents sista beslut innan han lämnar över presidentposten till Donald Trump under fredagen.

En anonym källa inom Pentagonuppger för AP att försvarshögkvarteretinte har några uppgifter om attcivila hardödats i attackerna,

Samma källa uppger att flera dussin IS-terrorister tros ha dödats och eliminerats av de amerikanska bomberna.

Över 80 terrorister dödade

Enligt källor till CNN uppskattas över 80 IS-terrorister ha dödats i räderna som skedde tidigt under torsdagsmorgonen.

Uppgifterna bekräftades senare under torsdagen av USA:s avgående försvarsminister Ashton Carter.

–De planerade attacker mot våra allierade i Europa. Det kan också varit involverade i attacker som redan genomförts, uppgav Carter i ett uttalande under torsdagen enligtThe Independent.

Carter uppgav också att attackerna är en viktig del i USA:s krig för att utrota IS.

– Det här var väldigt viktiga anfall i för att förstöra IS, inte bara i Irak och Syrien utan var de än befinner sig.

På Twitter riktar detamerikanska försvarsdepartementet också ett tydligt budskap till världen efter attackerna, som alltså genomfördes en dag innan Donald Trump tillträder som ny president.

"Dagens flygattacker är enpåminnelse för IS om att världen inte vilar under en övergång. Det gör inte heller försvarsdepartementet".

ANNONS

Torsdagens attack skedde en månad efter det att USA officiellt avslutat sina miltära operationer i och runt Sirte. Över 500 flyganfall har genomförts för att driva jihadisterna ur kuststaden

ANNONS