Obamas ord efter Trumps order: "Diskriminering"

Barack Obama, USA:s förra president, gör sitt första uttalande sedan Donald Trump blev landets president. - Det är inte amerikanskt. Det är inte vilka vi är. Vi har inte religiösa tester för vår medkänsla, säger han genom sin talesperson Kevin Lewis till AP.

ANNONS
|

Kritiken har varit stor mot Donald Trump och hans administration efter beslutet att införa ett inreseförbud för medborgare från sju olika länder i Mellanöstern och Afrika samt införa ett tillfälligt stopp för flyktingintaget i landet.

Nu har Barack Obama, landets förra president, uttalat sig för första gången sedan Trump tillträdde.

– Presidenten är i grunden helt emot idén att individer diskrimineras på grund av sin tro eller religion, säger Obamas talesperson Kevin Lewis till nyhetsbyrånAP.

Hyllar demonstranterna

Över hela landet har tusentals amerikaner protesterat både på gator och torg, men även på de stora flygplatserna runt om i landet. På måndagen hade protesterna på gått i flera dagar, och såg heller inte ut att lugna ner sig.

ANNONS

Nu hyllar Obama medborgarnas insatser.

– Medborgare som utövar sin konstitutionella rätt att samlas, att organisera sig och få sina röster hörda av de folkvalda tjänstemännen är exakt vad vi förväntar oss att se när amerikanska värden står på spel, säger Kevin Lewis till AP.

Stäms av Washington

På måndagen framkom det att staten Washington stämmer Donald Trump för införandet av ordern för inreseförbudet. "Oamerikanskt" och "olagligt" var vad man kallade det.

Även Obama tycks dela en liknande uppfattning.

- Det är inte amerikanskt. Det är inte vilka vi är. Vi har inte religiösa tester för vår medkänsla, säger Lewis till AP.

ANNONS