Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Obama gör comeback – efter Trumps attack

Donald Trump går till attack mot Barack Obama. Han hävdar att den förre presidenten inte brydde sig om stupade amerikanska soldater. I dag träder Obama åter in på den politiska scenen.

Det är guvernörsvalet i Virginia som fått Trump att storsatsa för att få republikanen Ed Gillespie vald den 7 november.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Demokraten Ralph Northam har en knapp ledning, men opinionsmätningarna visar att avståndet krympt de senaste dagarna.

Splittrad delstat

Barack Obama och Hillary Clinton vann delstaten i presidentvalen, men Virginia uppvisar ett splittrat politiskt mönster. Demokraterna är starkast i folkrika urbana norra Virginia, som gränsar till Washington, och har svagare stöd på landsbygden söderut.

Trump har satsat sin prestige på sin kandidat i guvernörsvalet sedan hans utvalde i ett fyllnadsval i Alabama nyligen förlorade.  

Donald Trump har i en tweet anklagat Northam för att stödja ”mördargängen MS -13” som inledde sin kriminalitet på 1980-talet i Los Angeles och som numera agerar i flera amerikanska städer, Mexiko och Centralamerika. Ursprunget finns i El Salvador.

Obamas comeback

Trumps sätt att kampanja för Gillespie har fått demokraterna på fötter. Och nu är det Barack Obama som i dag gör en första politisk insats sedan han lämnade presidentposten.

Obama bor kvar i Washington för att yngsta dottern skall kunna gå färdigt skolan. Han har hållit en mycket låg profil och bara gjort några få framträdanden. Han skriver på en bok och överväger olika alternativ för en stiftelse och ett presidentbibliotek.

Den förre presidenten har undvikit att ta öppen strid för sin viktigaste lagstiftning Obamacare som Trump försöker upphäva.

Då gick det för långt

Men när Trump anklagade Ralph Northam för att stödja mördargäng och plötsligt hävdade att Obama och andra presidenter inte hört av sig till sörjande anhöriga till stupade soldater gick det för långt för den tidigare presidenten.

Fyra amerikanska soldater dödades för två veckor sedan vid ett bakhåll i Niger. Soldaterna ingick i den grupp som bekämpar terrororganisationen Boko Haram som kidnappade flera hundra skolflickor och fortfarande håller många av dem som sexslavar.

När Trump fick frågan varför han – som civil överbefälhavare – inte gjort något uttalande slirade han betänkligt och sade att brev var på väg till de anhöriga.

Alla har mött kistorna

Han hävdade samtidigt att tidigare presidenter inte kontaktat anhöriga och nämnde särskilt Barack Obama.

Uttalandet väcker allvarliga frågor om vad Trump är förmögen att anklaga andra för när han vill undkomma ansvar.

Till amerikanska presidenters viktigaste uppgifter hör att personligen engagera sig i de militära uppdrag som USA är inblandat i. Det gör de också.

Alla tidigare presidenter som Trump ifrågasätter har mött kistorna när stupade återvänt, deltagit i begravningar, mött och ringt anhöriga.

George W Bush finansierar fortfarande att alla stupade i Afghanistan skall få sina porträtt målade och överlämnade till anhöriga och har tagit initiativet till en cykeltävling där intäkterna går till skadade veteraner.

Hyllning under installation

Barack Obama förvandlade sin andra installationsbal till en hyllning till veteraner och stupade. Vid de årliga talen till nationen fanns alltid anhöriga till stupade på plats.

Trumps strategi är att aldrig medge att han har fel. Det gäller också anklagelserna mot Barack Obama. Trump hävdar istället att andra gett honom uppgiften eller att många tycker som han.

Nu är han också inne i ett ordkrig med den demokratiska kongressledamoten Frederica Wilson som hävdar att änkan till en av de stupade i Niger behandlades okänsligt när Trump efter kritiken till sist ringde henne i bilen då hon var på väg till flygplatsen för att ta emot makens kista.

Donald Trump skall enligt änkan ha sagt att soldaten visste vad han gav sig in på när han tog värvning. Trump twittrar att det är osant.

 

Mest läst