Nytt och gammalt i italiensk valkamp

ANNONS
|

Trots en rekordsnabb opinionsuppgång och allehanda väljarvänliga utspel har den italienska Femstjärnerörelsen hittills haft svårt att verkligen bli tagen på allvar.

Kanske ändras det nu då partiet håller på att utse 31-årige Luigi Di Maio till premiärministerkandidat i en omröstning via internet.

Han är redan inne på sitt femte år som vicetalman i parlamentets underhus och har fått goda betyg för sitt sätt att hantera partikamraternas ofta ganska spretiga viljor.

Blir partiledare?

- Han har stått i centrum för politiska strider och har alltid hållit huvudet kallt. Di Maio framstår som lugn och ansvarstagande, vilket ger tillförsikt åt väljare som inte annars dras till Femstjärnorna, säger statsvetaren Giovanni Orsina i Rom till Reuters.

ANNONS

Frågan är visserligen hur stort spelrum Di Maio verkligen kommer att få av sin partigrundare Beppe Grillo. Den eldfängde förre tv-komikern har dock lovat att premiärministerkandidaten också ska få fungera som partiledare.

Stärks av migrantkris

Di Maio tillhör högerflygeln i Femstjärnerörelsen och har vuxit i styrka med hjälp av löften om tuffa tag mot flykting- och migrantkrisen.

Det sistnämnda har samtidigt bidragit till att även starkt invandrings- och EU-fientliga Lega Nord gått framåt nationellt. Också deras ledare, Matteo Salvini, har siktet inställt på premiärministerposten efter det val som sannolikt väntar i mars 2018.

Lega Nord var länge mest ett separatistparti för de rikare landsdelarna i norr men är nu landets största uttalade högerparti.

- Jag ser framför mig en Liga som kämpar inte bara i Lombardiet och Venetien utan också sida vid sida med jordbävningsoffren i Abruzzo, fiskarna på Sicilien och jordbrukarna i Apulien, talade han i våras efter att ha omvalts som partiledare.

Silvio ger inte upp

Opinionssiffrorna tyder på en oviss valkamp. Det regeringsdominerande socialdemokratiska PD ligger på 25 procent, strax bakom Femstjärnerörelsen – som lovat att man inte tänker gå i koalition med någon.

ANNONS

Till höger står Lega Nord på 15 procent, strax framför forna regeringspartnern Forza Italia – vars förgrundsfigur aldrig tycks vilja ge upp.

- Jag lovar att jag kommer att delta i valkampanjen, sade 81-årige Silvio Berlusconi på ett partimöte i Rom i helgen.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Italiens ledande partier

Italiens nuvarande regering leds av Paolo Gentiloni (född 1954) från socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD). Förgrundsfigur är dock förre premiärministern Matteo Renzi (född 1975) som avgick i vintras efter att inte ha fått igenom nya vallagar, men som väntas göra comeback i nästa val.

Främsta regeringspartner är kristdemokratiska Populära alternativet (AP), under ledning av utrikesminister Angelino Alfano (född 1970).

Största oppositionsparti är den populistiska Femstjärnerörelsen, grundad så sent som 2009 av komikern Beppe Grillo (född 1948). Rörelsen är starkt eurokritisk men vill inte placera sig till vänster eller höger. På lördag väntas Luigi Di Maio (född 1986) väljas till rörelsens premiärministerkandidat.

De senaste decenniernas största högerparti är Forza Italia, som grundats och dominerats av Silvio Berlusconi (född 1936), som tre gånger om suttit som landets premiärminister.

Längst till höger står separatistpartiet Lega Nord, vars ledare Matteo Salvini (född 1973) försökt bredda partiet till att omfatta hela landet.

ANNONS