Nytt inreseförbud från Trump dröjer

USA:s president Donald Trump väntas införa ett nytt inreseförbud. Det ska vara ett förbud mot medbogare i sju länder som Trumpadministrationen säger utgör terrorhot. Samtidigt väntas även riktlinjerna om att transexuella skolleveler ska få välja toalett utifrån sin könsidentitet, upphävas.

ANNONS
|

Efter en månad som president har han redan uttalat sig kontroversiellt flera gånger och infört omdebatterat inreseförbud och som blev stoppat av Appellationsdomstolen. Det var den 27:e januari som USA:s president Donald Trump skrev under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen i 90 dygn.

Stora protester

Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Den 4:e februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av en federal domare i Seattle. Trots rättsliga turer och överklaganden står stoppet fast, vilket innebär att människor från de sju länderna och flyktingar i nuläget kan resa in i USA.

ANNONS

Nytt förbud på gång

Med sedan Donald Trump fick sitt kontroversiella inreseförbud hävt har han och presidentens stab filat på ett nytt sorts inreseförbud. Trots sina två tidigare rättsliga förluster insisterar Trump på att han har lagen på sin sida.

– Det är olyckligt att det tar tid enligt lag, men vi kommer att vinna det slaget. Vi har också många andra alternativ, bland annat att utfärda en ny presidentorder, sa Donald Trump för några veckor sedan.

En ny version av förbudet skulle ha kommit den här veckan. Men nu meddelar Vita huset att inreseförbudet för människor som vill komma till USA är färdigt först nästa vecka. Enligt tidigare uppgifter i medier kommer den nya ordern att omfatta människor från samma sju länder. Ordern kommer i så fall bli den andra vågen i administrationens kamp för att skärpa USA:s immigrationssystem.

Upphäver toalettlagarna

Samtidigt som presidenten planerardet nya inreseförbudet skickades det under onsdagen ut ett utkast om att Trump vill upphäva den förre presidenten Barack Obamas riktlinjer om att transsexuella har rätt att utifrån deras könsidentitet välja toalett. Beslutet, som blev ett av Barack Obamas mest hyllade.

Det var i maj förra året som den amerikanska justitie- och utbildningsministern John King Jr skickade ut brev till alla amerikanska skolor och beordrade skolorna att låta transsexuella elever använda den toalett som de anser passar deras könsidentitet. Annars riskerar skolorna en stämning eller indraget stöd, enligt förordnandet från Obama-administrationen.

ANNONS

Läs utkastethär.

Men nu har USA:s nuvarande president Donald Trump bestämt sig för att häva ordern. Utkastet kan enligt Reuters komma att ändras innan det skickas ut till skolor runt om i USA.

Bytte åsikt sig under valkampanjen

Under kampanjen till presidentvalet sa Donald Trump att transsexuella sjäva skulle få välja toalett. Han ändrade sig dockefter mycket kritik från sina republikanska partikamrater, och tillade att delstaterna själva får besluta hur de vill göra.

ANNONS