Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas nog på ett 2018 med färre bekymmer. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas nog på ett 2018 med färre bekymmer. Arkivbild.

Nytt år – ny regering i Storbritannien

Efter ett år av motgångar satsar Theresa May på en nystart. När den brittiska premiärministern gör om i regeringen väntas vita äldre män få ge plats åt en yngre och mer diversifierad laguppställning, som ska spegla det moderna Storbritannien.

ANNONS
|

Ett misslyckat nyval, flera ministrar fällda av skandaler, svajande stöd från kollegorna i "Tories" och svåra diskussioner om brexit innan parterna i december slutligen lyckades nå framsteg.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har ett tufft 2017 bakom sig och börjar det nya arbetsåret med en sedan tidigare aviserad regeringsombildning, som inleddes på måndagen och som väntas fortsätta in på tisdagen.

Det första beskedet på måndagen var att den brittiske migrationsministern Brandon Lewis blir ny ordförande – vilket närmast kan liknas vid partisekreterare – i Tories. I brittiska medier beskrivs den ministerpost han kommer från som "junior".

ANNONS

Lewis ersätter Patrick McLoughlin som var ansvarig för förra årets valrörelse som ledde till att Tories tappade flera mandat i underhuset.

Nytt ministeravhopp

May har också utsett David Lidington till minister för statsrådsberedningen. Lidington ersätter därmed Damian Green som var en av en av Mays närmaste män, men som tvingades avgå i slutet av förra året sedan pornografiskt material hittats på hans jobbdator.

Inför ommöbleringen meddelade Nordirlandsministern James Brokenshire att han avgår av hälsoskäl. Den posten övertas nu av Karen Bradley som hittills har varit kulturminister.

Senare under dagen kom beskedet att utbildningsminister Justine Greening lämnar regeringen. Anledningen uppges av bland andra nyhetsbyrån AFP vara att Greening erbjudits att i stället ta över posten som socialförsäkringsminister, men att hon "inte ville" ha det jobbet.

- Hon har förlorat flera betydelsefulla figurer på kort tid, så det finns flera hål att fylla. Men det här är också ett sätt för henne att sätta sin prägel på regeringen efter en turbulent höst, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, om Theresa Mays ministerval, till TT.

ANNONS

May måste också bemöta kritik om ett Westminster som präglats av en kultur av sexuella trakasserier och ett "Tories" som inte representerar det mångkulturella Storbritannien.

- Hon vill fräscha upp regeringen, som är ganska vit, mansdominerad och med rätt så hög medelålder. Det finns många unga parlamentsledamöter som är redo att befordras, säger Barnard.

Skilsmässa med EU

Det finns dock inget utrymme för några djärva politiska drag. Tungviktare som utrikesminister Boris Johnson, finansminister Philip Hammond, inrikesminister Amber Rudd och brexitminister David Davis väntas sitta kvar.

Framför allt måste May klara av den delikata balansgången mellan motståndare och förespråkare av EU-utträdet, brexit. Konservativa partiet är splittrat när det gäller synen på vilken typ av relation som Storbritannien ska ha med EU efter skilsmässan.

- De som står bakom ett utträde upplever det som om regeringen fortfarande är partisk till fördel för ett EU-medlemskap. Därför är May pressad att få in fler medlemmar som hör till lägret som ville lämna EU.

ANNONS

När May har klarat av regeringsombildningen väntar årets utmaningar. 2018 började med att premiärministern tvingades be om ursäkt för vårdkrisen – ett ämne som även fortsättningsvis lär dominera inrikespolitiken.

- Sjukvårdssystemet NHS är det närmaste Storbritannien kommer religion och om inte det fungerar innebär det en existentiell kris. Men annars väntar förstås brexit, brexit, brexit, säger Barnard.

Försvagad May

Till brittiska BBC säger May att hon hoppas leda den konservativa regeringen fram till nästa val, som måste hållas senast 2022. Med tanke på hur det gick i sommarens val vore det osannolikt, anser Barnard – som dock konstaterar att det är svårt att göra några hållbara förutsägelser i den turbulenta tid som har satt sin prägel på den brittiska politiken.

- May försvagades rejält efter nyvalet, men beslutet att gå vidare till fas två i förhandlingarna om EU-utträdet har gjort att hon ser ut att sitta starkare nu än i höstas, säger hon.

ANNONS

- Lyckas May leverera en bra brexit så kanske folk ändrar sin inställning om henne.

TT

Fakta: Stökigt 2017 för May

Theresa May är Storbritanniens premiärminister sedan sommaren 2016, då David Cameron valde att avgå sedan britterna röstat för att lämna EU.

May blev kraftigt ifrågasatt sedan hon beslutat att utlysa nyval i juni förra året. Tanken var att stärka sitt mandat att förhandla om brexit, men "Tories" vann med liten marginal och fick lov att bilda en minoritetsregering.

Under hösten skakades May av skandaler som gjorde att två av hennes ministrar tvingades avgå, försvarsminister Michael Fallon och biståndsminister Priti Patel. 40 kollegor i parlamentet skrev under ett brev i vilket de meddelade att de saknade förtroende för May.

I december avgick även Damian Green, en av Mays närmaste män, sedan porr hittats på hans jobbdator.

Den 8 januari 2018 avgick utbildningsminister Justine Greening. Anledningen uppges vara att Greening erbjudits att i stället ta över posten som socialförsäkringsminister, men att hon "inte ville" ha det jobbet.

2017 års problemfyllda förhandlingar om brexit har också varit en utmaning för May. När EU-toppmötet i december gav grönt ljus att gå in i nästa fas i förhandlingarna var det en välkommen framgång.

ANNONS