Skälvande Hawaiivulkan aktiv i över 30 år

Flera nya jordskalv har drabbat Hawaiis huvudö Big Island, där vulkanen Kilauea har ett utbrott. Det kraftigaste skalvet med magnituden 6,9 orsakade nya eruptioner från vulkanen.

ANNONS
|

Skalvets centrum var vid Kilaueas södra del.

"Det här är på nästan exakt samma ställe som det dödliga 7,1-skalvet 1975", twittrar USA:s geologiska myndighet USGS. Då dödades två människor och 28 skadades.

Tidigare under fredagen drabbades ön även av ett skalv med magnituden 5,7, och myndigheterna väntar mer seismisk aktivitet. De senaste dagarna har man uppmätt hundratals små jordskalv på ön.

Utbrott i över trettio år

Kilauea är en av fem vulkaner på ön och räknas som en av världens mesta aktiva. De senaste dagarnas aktivitet ingår i ett pågående utbrott. Vulkanen har varit aktiv sedan 1983, vilket gör det till världens längst pågående vulkanutbrott.

ANNONS

Kilauea har två huvudkratrar – Halemaumau och Puu Oo – och under senare år har utbrotten alternerat mellan de två. Dödligt explosiva utbrott är däremot sällsynta, det vanligaste är att det bildas "sjöar" av lava i kratrarna och att lava sedan sipprar ut ur dem.

- Vulkaner ger oss varningar när de ska göra någonting, säger geologen Tari Mattox till The Washington Post.

De senaste dagarna har man registrerat flera jordskalv i området samtidigt som Puu Oo-kratern har tömts på lava, vilket tyder på att lavan har tagit nya vägar inne i vulkanen för att välla ut på andra ställen.

1700 evakuerade

Redan den 24 april varskodde Hawaiis vulkanobservatorie att det fanns risk för nya utbrott från Kilauea. I torsdags ändrades det till en skarp varning, vilket innebär att ett farligt utbrott pågår.

Drönarbilder över området visar hur lava väller ut från sprickor i marken och tar sig fram både genom skogsområden och i bostadsområden. 1700 personer har tvångsevakuerats och myndigheterna varnar för höga nivåer av giftig rök.

Inga människor har rapporterats skadade men flera hem har förstörts eller fått stora skador under fredagen. Evakuerade invånare har fått söka skydd på offentliga uppsamlingsplatser och får stanna där tills faran är över.

ANNONS

Fakta: Vulkaner

Vulkaner skapas då magma (smält berg) från jordens inre tränger upp på ytan och stelnar. De flesta av jordens vulkaner ligger på kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion som kan orsaka både jordbävningar och vulkanutbrott.

Magma som kommer ut på jordytan vid ett vulkanutbrott kallas lava. Den plats där magman tränger ut på jordytan kallas krater.

Det finns olika typer av vulkaner:

• Stratovulkan: Dessa är koniska berg som bildats av lava och annat material som kastats ut från jordens inre. De producerar mycket aska. Kända stratovulkaner är Sinabung på Sumatra, filippinska Pinatubo, italienska Etna och Vesuvius och japanska Fuji.

• Sköldvulkan: Vulkaner som långsamt byggs upp av stora mängder tjock, lättflytande lava och har en tillplattad kon. Finns på exempelvis Island och Hawaii. Kilauea på Hawaii är en sköldvulkan.

• Lervulkan: Håller lägre temperatur och spyr därför inte ut lava utan lera.

• Kon- eller kägelvulkan: Har korta utbrott som oftast slungar ut stenar som bygger upp en konformad sluttning.

• Supervulkan: Populär men inte vetenskaplig benämning på stora vulkaner vars utbrott kan orsaka omfattande skador och klimatförändringar. Supervulkanerna är närmast ett stort område med vulkanisk aktivitet.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS