President Donald Trump i Vita huset.
President Donald Trump i Vita huset.

Samordnade Trumpstaben och Ryssland läckor?

ANNONS
|

Nu finns uppgifter som tyder på att Trumpmedarbetare under valkampanjen kommunicerade med misstänkta ryssar, möjligen för att koordinera när hackad information som kunde skada motståndaren Hillary Clinton skulle offentliggöras, uppger FBI-källor för nyhetskanalen CNN. FBI kan ännu inte bevisa maskopi, men frågeställningen uppges vara en allt viktigare del av utredningen av rysk inblandning i valrörelsen.

Förödande

Även Adam Schiff, den högst uppsatte demokraten i representanthusets underrättelseutskott, säger att tesen om samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva har stärkts.

- Jag kan inte gå in på detaljer men det finns mer än indiciebevisning nu, säger han till tv-kanalen NBC.

ANNONS

Bevis för en sådan koppling vore naturligtvis förödande för presidenten, som via Twitter avfärdar de senaste rapporterna som "fejknyheter".

Men Trump har också fått lite av vatten på sin kvarn, när det gäller hans häpnadsväckande anklagelse om att företrädaren Barack Obama avlyssnat honom i Trump Tower. På onsdagen skyndade den republikanske ordföranden i utrikesutskottet, Devin Nunes, till Vita huset för att berätta om information han fått från en "trovärdig källa", uppgifter som tyder på att Trumps och vissa av hans medarbetares kommunikation oavsiktligt fångats upp när "utländska objekt" övervakats av USA.

Inga offentliga bevis finns för detta, men Nunes säger att han läst rapporter i vilka medarbetare i Trumps stab gått att identifiera. Vanligtvis kallas amerikaner som fångats upp i underrättelsesammanhang bara för "amerikan 1". Detta skulle kunna stärka Vita husets tes att tjänstemän som står expresident Obama nära låtit vissa namn vara kvar i rapporterna och läckt dem till medier, konstaterar public servicekanalen NPR. Exempelvis tvingades Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn att avgå, sedan tidningen The Washington Post rapporterat om uppsnappad kontakt mellan honom och Rysslands USA-ambassadör.

Viss upprättelse?

Efter mötet med Nunes sade president Trump till journalister att han var nöjd.

- Jag måste säga att det gör jag till viss del, jag uppskattar att de hittade det de hittade, svarade han enligt CNN på frågan om han ansåg sig ha fått upprättelse.

ANNONS

Trumps anklagelse om att hans företrädare avlyssnat honom har kraftigt ifrågasatts.

En person som dock inte var nöjd med Devin Nunes agerande var utskottskollegan Adam Schiff. Att Nunes pratade med journalister och presidenten innan han informerat kollegorna i utskottet undergräver dess arbete, dundrade Schiff och föreslog en helt oberoende utredning.

På torsdagen bad Nunes sina kolleger i utskottet om ursäkt, uppger en av Demokraternas ledamöter. Han lovade också att han skulle dela med sig av de uppgifter han har, men angav inte någon tidpunkt för detta.

Utskottet – liksom flera andra organ – utreder både presidentens avlyssningsanklagelser samt Rysslands inblandning i valrörelsen. Det ska hålla nästa runda förhör den 28 mars.

TT

Bakgrund: Trumps anklagelser om avlyssning

Det var den 4 mars som USA:s president Donald Trump bland annat twittrade: "Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!"

Några bevis för den allvarliga anklagelsen presenterades inte. Tvärtom tillbakavisades uppgiften av bland andra den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper. Även FBI-chefen James Comey anser att anklagelserna inte har någon grund.

Vita huset har stått fast vid att Barack Obamas regering genomförde någon form av övervakning av Donald Trumps valkampanj. "Det är ingen tvekan om att något hänt. Frågan är om det är övervakning, buggning eller vadå", har presstalesman Sean Spicer sagt. Trumpstaben har även anklagat det brittiska underrättelseorganet GCHQ för att ha hjälpt Obamaregeringen att avlyssna Trump, vilket avfärdats av både Storbritannien och underrättelseorganet NSA.

Den 22 mars meddelade den republikanske ordföranden i representanthusets underrättelseutskott Devin Nunes att Trump och vissa av hans medarbetares kommunikation oavsiktligt kan ha fångats upp när "utländska objekt" övervakats av USA.

ANNONS