Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
170520-venezoro-469270_se.gp_1.jpg
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivild.

Nya massprotester väntar i Venezuela

Enligt oppositionen i Venezuela kommer den hittills största demonstrationen, med krav på presidentens avgång, att hållas i dag. Samtidigt ryter president Nicolás Maduro mot USA:s president Donald Trump.

- På den femtionde dagen av protester kommer vi att visa den största styrkan hittills, säger Juan Andrés Mejía, en av oppositionspolitikerna som leder demonstrationerna.

Han säger under en presskonferens att de nya demonstrationerna syftar till att "visa att vi är mer aktiva än någonsin, för dem som tror att de har fått oss att dra oss tillbaka".

Dödssiffran stiger

De våldsamma sammandrabbningarna i landet har krävt 47 människors liv sedan den 1 april, enligt åklagare som höjde dödssiffran under fredagen.

Venezuelas president Nicolás Maduro skällde på USA:s president Donald Trump efter de senaste sanktionerna som USA riktat mot landet, och Trumps fördömande av hans regering.

"Åk hem Trump"

- Sluta lägga dig i. . . Åk hem Donald Trump. Ut ur Venezuela. Ta dina smutsiga händer härifrån, sade Maduro i ett direktsänt tv-tal.

USA:s finansdepartement har utfärdat sanktioner mot åtta domare i Venezuelas högsta domstol. Orsaken är att domarna tagit flera beslut under det gångna året som har gjort att nationalförsamlingen fått mindre makt. Bland annat har de "tillåtit regeringen att styra genom nöddekret och därigenom begränsat rättigheterna och motverkat det venezuelanska folkets vilja", enligt finansdepartementet.

Under en presskonferens i Vita huset på torsdagen sade Trump att Venezuela "skötts otroligt dåligt under lång tid" och kallar situationen i landet för en "skam för mänskligheten".

Fakta: Venezuela

Venezuela har 30 miljoner invånare och är ungefär dubbelt så stort som Sverige.

Landet har bland världens största kända oljereserver och oljan dominerar ekonomin. Över 90 procent av exportinkomsterna kommer från oljan.

Nicolás Maduro efterträdde Hugo Chávez på presidentposten 2013 och har sett populariteten sjunka i takt med oljepriset. Prisraset har bidragit till Venezuelas svåra ekonomiska kris, med skenande inflation och stor brist på allt från mat till mediciner.

I parlamentsvalet i december 2015 vann oppositionen två tredjedelars majoritet.

Källa: Landguiden

Mest läst