Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170914-bosnienmassgrav-529793_se.gp_1.jpg
Fem massgravar har hittats i området Koricanske Stijene i centrala Bosnien mellan 2003 och 2013. På bilden ses utredare vid en massgrav som hittades i området i juli 2009. Arkivbild.

Nya massgravar funna i Bosnien

Kvarlevor från ett flertal offer från inbördeskriget i Bosnien har plockats upp ur två massgravar som nyligen upptäckts. Offren tros vara bosniska muslimer.

En av gravarna upptäcktes i det bergiga området Koricanske Stijene i centrala Bosnien, där mer än 200 civila män avrättades av bosnienserbiska styrkor i augusti 1992, enligt organisationen International Commission on Missing Persons (ICMP).

Enligt en dom i internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien transporterades civila från fångläger i Prijedorområdet till centrala Bosnien när de plötsligt stannade till och runt 200 män och pojkar separerades från andra passagerare. De fördes sedan till en klippa där de avrättades och kastades ner i en djup ravin. 

Enligt engelskspråkiga Balkan Insight har man sedan kastat granater ner i ravinen och avfyrat ytterligare skott. Trots det har tolv män överlevt avrättningen och fallet. En av dem är Husein Jakupovic som vittnade när massakern togs upp av den nationella krigsbrottsdomstolen i Bosnien och Hercegovina.

– Soldaterna beordrade oss att lämna bussen och stå på rad längs klippan. Lite senare beordrade de oss att gå ner på knä vid klippavsatsen. Vi knäböjde några minuter och sedan började de skjuta. Folk föll... jag hoppade nerför klippan, sa han i sitt vittnesmål. 

11 personer har åtalats och dömts för massakern till sammanlagt över 200 år i fängelse. 

Oklart hur många

Ett 40-tal samlingar av benrester har plockats upp ur graven, i huvudsak ofullständiga skelett. Det är ännu oklart exakt hur många människor det handlar om, enligt ICMP. Skelettdelarna ska nu DNA-testas.

I slutet av Bosnienkriget rapporterades 31 500 människor saknade. Sedan dess har resterna av 25 000 offer plockats upp ur hundratals massgravar, enligt ICMP.
 

Den andra massgraven

Den andra massgraven upptäcktes i östra regionen Vlasenica.

– Arbetet med att plocka upp kvarlevorna började på tisdag och hittills har vi hittat kompletta skelett från 10 personer. Vi tror att de är bosniska muslimer som dödades 1992, säger Lejla Cengic talesperson för ICMP.

Enligt föreningar som företräder krigets offer dödades 2 600 bosniska muslimer från Vlasenica under konflikten.

Inbördeskriget i Bosnien startade 1992. Minst 100 000 människor dödades och hälften av Bosniens befolkning drevs på flykt innan kriget slutade 1995.

Fakta: Bosnienkriget

Bosnien utropade sin självständighet 1992 och erkändes omedelbart av EU och USA. Jugoslavien beordrade formellt sina styrkor att lämna landet, men många bosnienserber stannade kvar och fick utrustning från den jugoslaviska armén.

Bosnienserberna utropade en egen republik och tog snabbt kontroll över två tredjedelar av landet och började belägra huvudstaden Sarajevo.

Minst 100 000 människor dödades under kriget som slutade 1995.

Mest läst