En målning av Venezuelas dåvarande president Hugo Chávez, som avled i cancer 2013. Arkivbild.
En målning av Venezuelas dåvarande president Hugo Chávez, som avled i cancer 2013. Arkivbild.

Nya avslöjanden om politiska mutpengar

ANNONS
|

Anklagelserna kommer från den brasilianska politiska konsulten Mônica Moura, som jobbade för Chávez kampanj.

I ett nyligen offentliggjort förhör i Brasiliens högsta domstol säger Moura att hon 2012 fick miljontals USA-dollar under bordet från företagen för att hjälpa Chávez att bli omvald som president i Venezuela.

Andra kampanjer

Hon ska bland annat ha fått väskor med pengar via den nuvarande presidenten Nicolás Maduro, då Chávez utrikesminister. Enligt Mouras vittnesmål överlämnade Maduro en gång 800000 dollar, motsvarande nära 8 miljoner kronor, vid ett och samma tillfälle.

Pengarna kom enligt vittnesmålet till stor del från Odebrecht och Andrade Gutierrez (AG), byggföretag som står i centrum för en enorm korruptionsskandal med centrum i Brasilien.

ANNONS

Pengar från företagen ska även ha gått till kampanjer för Mauricio Funes, tidigare president i El Salvador, och Ricardo Martinelli, tidigare president i Panama.

Moura kunde inte presentera några skriftliga bevis under vittnesmålet, men säger att hon har kontoutdrag från schweiziska banker som visar inbetalningar från byggföretagen.

Maduros regering har inte kommenterat anklagelserna.

Har kontoutdrag

Moura och hennes man João Santana dömdes i februari till åtta års fängelse för pengatvätt i ett ärende med koppling till den stora korruptionshärvan och samarbetar nu med åklagare för att få ned sina straff.

Santana arbetade även med kampanjer för Brasiliens tidigare presidenter Lula da Silva och hans efterträdare Dilma Rousseff.

Han hävdar i domstolen att både Lula och Dilma vetat om att kampanjerna finansierats med otillåtna medel. Dilma Rousseff har i ett uttalande sagt att det är lögn, och Lula da Silvas advokater säger att vittnesmålet inte bevisar någonting.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Skandalerna i Brasilien

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker.

Ett stort antal personer är under utredning och involverar bland annat den forna presidenten Dilma Rousseff, liksom hennes föregångare, den populäre Lula da Silva. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014.

I centrum för härvan står Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika byggföretag. Under nio år betalade företaget motsvarande omkring 3,3 miljarder USA-dollar i mutor. Odebrecht har inte kommenterat siffrorna, som läckts från utredningen till brasilianska medier.

ANNONS