EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.
EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.

Ny tvekamp mellan Budapest och Bryssel

Ungern bjuder på nya bredsidor mot Bryssel i en kampanj med siktet inställt på årets EU-val. Rena Monty Python, kontrar EU-kommissionen.

ANNONS
|

Både Ungern och Polen har de senaste åren upprepade gånger kritiserats av EU-kommissionen för sitt agerande när det gäller rättsstatsprinciper, domstolars oberoende och förutsättningar för fria massmedier.

På tisdagen fick medlemsländernas EU-ministrar ännu en genomgång av de pågående så kallade artikel7-processerna. Och EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans suckar över utvecklingen.

- Tyvärr har vi inte sett några framsteg mellan december och nu. På vissa områden har vi till och med blivit mer oroliga, säger han på sin presskonferens efter mötet.

ANNONS

Regeringskampanj

Parallellt med kommissionens granskningar har regeringarna i de två länderna allt häftigare kommit att ifrågasätta såväl Frans Timmermans som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker.

I Ungern har en ny regeringskampanj lanserats, med tydliga antydningar om att Juncker och den oppositionella affärsmannen George Soros har en anti-ungersk plan på gång.

"Ni har rätt att veta vad Bryssel förbereder: De vill införa obligatoriska omfördelningskvoter, försvaga medlemsländernas rätt till gränsförsvar och underlätta invandring med migrantvisum", heter det bland annat på affischerna, enligt nyhetsbyrån AFP.

EU-kommissionen svarar med ilska.

- Den ungerska regeringens kampanj är helt ofattbar. Det finns ingen konspiration. Ungrarna förtjänar fakta, inte fantasier, säger chefstalesmannen Margaritis Schinas med bister röst i Bryssel.

Tillsatt av Soros?

Att Frans Timmermans har utsetts till de europeiska socialdemokraternas gemensamma toppkandidat inför EU-valet i vår har också beskrivits minst sagt annorlunda i Ungern.

I ett tal förra veckan hävdade premiärminister Viktor Orbán att Timmermans egentligen blivit "tillsatt" av George Soros för att leda "de invandringsvänliga trupperna" i EU.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) kan bara fnysa åt orden.

- Jag har inte sett Soros vara med i lokalerna när det här har beslutats, säger EU-ministern.

ANNONS

Timmermans själv ser det mer som en sorts tragikomik.

- Det är nästan Monty Python-aktigt, om det inte vore så allvarligt, säger nederländaren i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s artikel 7-process

I artikel 7 i EU:s Lissabonfördrag fastställs att en majoritet i EU-kommissionen, EU-parlamentet eller bland medlemsländerna kan dra i gång ett särskilt förfarande när ett medlemsland anses åsidosätta grundläggande EU-värderingar som "respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter".

Processen sker i flera steg där utfrågningar och rekommendationer blandas med formella beslut. Om man når så långt att man vill fastslå att ett EU-land verkligen åsidosätter värdena måste alla andra EU-länder rösta för. Eventuella sanktioner som då kan införas – exempelvis att tillfälligt dra in landets rösträtt i EU-sammanhang – måste också göras med enhällighet.

Hittills har artikel 7-förfarande endast inletts mot Polen och Ungern. Än så länge har dock ingen av processerna nått fram till ens en omröstning om huruvida det finns en klar risk för att värdena åsidosätts.

Fakta: Orbán, Timmermans och Monty Python

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Orbán har därefter kritiserats utifrån för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar.

Frans Timmermans, född 1961, har varit EU-kommissionens förste viceordförande sedan 2014, med ansvar för bland annat grundläggande rättigheter. Han var dessförinnan utrikesminister i Nederländerna sedan 2012. Inför årets EU-val har han utsetts till de europeiska socialdemokraternas gemensamma toppkandidat.

Monty Python var en banbrytande brittisk komikergrupp som slog igenom i slutet av 1960-talet med en tv-serie och filmer som exempelvis Monty Pythons galna värld och Ett herrans liv. I Monty Python ingick John Cleese (född 1939), Terry Gilliam (född 1940), Eric Idle (född 1943), Terry Jones (född 1942), Michael Palin (född 1943) och Graham Chapman (1941–89).

ANNONS