FN-sändebudet Staffan de Mistura samtalar med Mohammad Alloush, som leder rebellernas förhandlingsdelegation, vid mötet i Astana.
FN-sändebudet Staffan de Mistura samtalar med Mohammad Alloush, som leder rebellernas förhandlingsdelegation, vid mötet i Astana.

Ny syrisk konstitution i ryskt utspel

Ryssland, Iran och Turkiet har enats om att tillsammans övervaka den bräckliga vapenvilan i Syrien. Samtidigt presenterar Ryssland ett förslag på en ny syrisk konstitution – författat av Moskva.

ANNONS
|

Den syriska chefsförhandlaren kallar mötet för en succé, men säger att offensiven mot rebeller i Wadi Barada kommer att fortsätta. Striderna om området, som förser den syriska huvudstaden med dricksvatten, har lett till att miljontals människor i Damaskus sedan i december är utan vatten.

I uttalandet från samtalen i Kazakstans huvudstad Astana ställer sig Iran, Turkiet och Ryssland – som tillsammans tagit initiativ till mötet – bakom att rebellgrupper ska få delta i de kommande FN-samtalen om en politisk lösning på krisen i Syrien.

"Vi anser att det inte finns någon militär lösning på problemen, som endast kan lösas genom en politisk process", säger länderna i dokumentet enligt nyhetsbyrån Interfax.

ANNONS

Kritik mot Iran

Men vissa företrädare för rebellerna kritiserar Irans roll i uppgörelsen och säger att de inte kommer att ställa sig bakom den.

- Iran går i spetsen för en rad olika militäroffensiver och leder till tvångsförflyttningar av tusentals syrier som orsakar blodutgjutelse, säger en av rebellernas delegater som vill vara anonym till Reuters.

En annan företrädare för rebellerna säger att de är besvikna på Turkiets svaga roll i under samtalen i Astana och att de inte kommer att ställa sig bakom ett slutdokument.

Rysslands sändebud i Syrien, Aleksandr Lavrentjev, meddelar oväntat att ett utkast till en ny syrisk konstitution har lagts fram av Moskva i syfte att skynda på de politiska förhandlingarna.

- Vi har överlämnat ett konstitutionsutkast, framtaget av ryska specialister, till den syriska beväpnade oppositionen som den kan gå igenom, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

En rebellföreträdare avfärdar dock utkastet.

- Ryssarna lade utkastet på bordet men vi plockade inte ens upp det, säger han till AFP.

- Vi sade till dem att vi vägrar diskutera det.

Betonar FN:s roll

Målet med mötet i Astana mellan rebellgrupperna och regeringssidan är att stärka den bräckliga vapenvila som förhandlades fram i slutet av december, och därigenom bereda väg för FN-ledda samtal i februari om en politisk lösning på konflikten.

- FN är den viktigaste spelaren för att få till stånd en politisk process, säger FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura enligt Reuters.

Samtalens starka fokus på vapenvilan kommer att underlätta politiska förhandlingar, säger de Mistura.

ANNONS

"Det enda sättet att få fred i Syrien är genom en politisk lösning som kommer ur mellansyriska förhandlingar under FN:s sköld", skriver han i ett pressmeddelande.

Fakta: Vapenvila och samtal

En bräcklig vapenvila i Syrien trädde i kraft den 30 december, men strider har fortsatt på flera platser i landet. Avtalet innebär ett eldupphör mellan regeringsarmén och olika väpnade oppositionsgrupper, sammanlagt ungefär 62000 stridande, enligt Ryssland.

Vapenvilan består av tre delar: ett avtal om eldupphör, en samling åtgärder för att säkra eldupphöret och en överenskommelse om fredssamtal.

Terror- och jihadiströrelser som IS och Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten, med band till al-Qaida) omfattas inte av överenskommelsen.

Avtalet har föregåtts av förhandlingar mellan Turkiet och Ryssland som deltar på olika sidor i kriget. Regeringarna i Ankara och Moskva har dock haft ett gemensamt intresse av att minska USA:s inflytande i konflikten.

ANNONS